Лавров: САЩ се опитват да адаптират режима за контрол на оръжията към своите интереси или да го унищожат

Руският външен министър Сергей Лавров коментира политиката на САЩ в областта на контрола над въоръженията по време на речта си на форума Примаковские Чтения. Той посочи, че Вашингтон се стреми да адаптира режима за контрол на въоръженията към своите интереси или да го унищожи.


„Днес, в опит да си осигурят едностранни геополитически предимства и да си запазят статута на единствен център за вземане на решения, със съгласието или пряката подкрепа на съюзниците си, Съединените щати продължават да нанасят мощни удари на архитектурата на международната сигурност, която се формира след резултатите от Втората световна война ", каза Лавров.


Министърът добави, че Вашингтон "се стреми да унищожи или приспособи режима за контрол на оръжията към строго търговските си цели, да предизвиква конфликти в различни региони на света".


В речта си руският канцлер описва търговските санкции и войните на САЩ като "нелоялни методи в противоречие с правилата на Световната търговска организация."


"САЩ налагат, както казват, ред, основан на закона, а създават тайни структури и срещи зад затворени врати. И решенията, които се вземат в тяхната рамка в различни области - от химическо оръжие до кибер заплахи и в областта на журналистиката. - се представят като мнение на цялата световна общност", каза министърът.


" И всичко това - без дори да се споменават порочните методи на нелоялна конкуренция, които противоречат, наред с другото, на правилата на СТО, като едностранни икономически санкции, търговски войни и извънтериториално прилагане на националното законодателство", добави той.


Лавров подчерта, че Русия очаква отговора на САЩ на предложенията й за стратегическа стабилност и контрол над въоръженията. Той подчерта, че "всички руски инициативи в тази област са все още в сила и Москва очаква конкретни действия". Той добави, че Русия и САЩ трябва да приемат съвместна декларация за недопустимост на ядрен конфликт.

Станете почитател на Класа