САЩ представиха на Обединеното кралство официално искане за екстрадиция на Асанж

Министерството на правосъдието на САЩ предаде официално искане до Обединеното кралство да екстрадира основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, съобщиха американските медии.


Според американски служител, цитиран от The Washington Post, официалното искане е изпратено в четвъртък. Договорът на САЩ с Обединеното кралство изисква искането да бъде внесено в рамките на 60 дни от ареста на Асандж, който се състоя на 11 април.


Представянето на документа прави невъзможно Министерството на правосъдието да предяви по-късно допълнителни обвинения срещу активиста, тъй като същият договор забранява на Вашингтон да преследва Асандж за предполагаеми престъпления, освен описаните в искането за екстрадиция, освен ако тези действия не настъпят след неговата екстрадиция.


От юни 2012 г. Асанж се бе приютил в посолството на Еквадор в Лондон, където Кито му предостави политическо убежище, за да му попречи да бъде екстрадиран в Швеция. На 11 април австралийският активист бе лишен от дипломатическото си убежище и арестуван от британските власти.


Веднага след арестуването на активиста, на който също така бе отнето еквадорското гражданство, Вашингтон предяви обвинение срещу него за предполагаем заговор, а на 23 май предяви 17 нови обвинения, които включват, между другото, нарушаването на Закон за шпионажа.


Ако бъде признат за виновен по тези обвинения и бъде екстрадиран в САЩ, активистът може да се изправи пред 175 години зад решетките.


От друга страна, Министерството на правосъдието не преследва Асанж за филтрирането на хиляди документи през 2017 г. под името „Vault 7", което разкри арсенала на ЦРУ, заради загрижеността, че това ще причини повече щети за националната сигурност, според правителствени служители, цитирани от Пост.

Станете почитател на Класа