Убитият брат на Ким Чен Ун бил информатор на ЦРУ?

Ким Чен-нам, полу-брат на севернокорейския лидер, убит в Малайзия през 2017 г., е бил информатор от Централното разузнавателно управление, който се срещал няколко пъти с агенти на ЦРУ, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки свой източник запознат с въпроса.


"Имаше връзка между американската шпионска агенция и полу-брата на севернокорейския лидер", заявил източникът.


Wall Street Journal отбелязва, че Ким Чен-нам пътувал до Малайзия през февруари 2017 г., за да се срещне с неговия контакт от ЦРУ. В хода на това посещение полу-братът на лидера бе убит на летището в Куала Лумпур.


Много подробности за отношенията на Ким с ЦРУ остават неясни, тъй като изглежда малко вероятно братът, който е живял извън Северна Корея в продължение на много години, да може да предостави подробности за вътрешната работа на страната. Бивши американски чиновници, цитирани от медиите, предполагат, че " Ким Чен Нам също е бил в контакт със службите за сигурност на други страни, особено на Китай".


Две жени - една от Виетнам и една от Индонезия - бяха обвинени през 2017 г. в отравяне на Ким Чен-нан, който умира след като е улучен в лицето с носна кърпа, напоена с нервен агент VX, в залата за заминаване на международното летище в Куала Лумпур. Двете заподозрени твърдят, че са ги измамили и са ги накарали да повярват, че са част от шега със скрита камера.
Миналия май малайзийските власти освободиха 30-годишната виетнамка Дон Тхи Хуон. Прокурорите отхвърлиха обвиненията за убийство, след като жената се призна за виновна по обвинение в престъпление, причиняващо "щети с опасно оръжие".


През март индонезийската гражданка Siti Сити Аисях беше освободен след като прокурорите по случая неочаквано отхвърлиха обвиненията срещу нея. Според докладите индонезийското правителство оказвало натиск за освобождаването й, заявявайки, че тя е "измамена и не осъзнава изобщо, че е манипулирана от севернокорейските разузнавателни служби".


От своя страна,Пхенян отрече всякакво участие в убийството.

Станете почитател на Класа