Лъжите за Северна Корея

Новините за Северна Корея, тази напълно откъсната от света страна, се харчат като топъл хляб. Проблемът обаче е, че нерядко тези "новини" се оказват пълна измислица.

Особено ако са тиражирани от един определен източник.

 

 

 

Това съобщение на най-големия южнокорейски всекидневник "Чосун Илбо" веднага се превърна във водеща новина по света - а именно, че по нареждане на севернокорейския лидер Ким Чен Ун специалният пратеник за преговорите със САЩ Ким Хьок Чхол е бил екзекутиран още на летището на връщане от провалилата се среща на върха в края на февруари в Ханой. Освен това неколцина високопоставени партийни функционери, сред които и дясната ръка на севернокорейския лидер Ким Йон Чхол, били изпратени в трудово-възпитателен лагер. Тази сензационна новина на мига бе изтълкувана като доказателство, че точно в момента, когато преговорите между Вашингтон и Пхенян тъпчат на едно място, в севернокорейското ръководство кипят ожесточени битки за власт.

И двамата са живи и здрави

Новината незабавно бе разпространена от агенция Ройтерс, последваха я множество големи световни издания, а чрез агенция ДПА съобщението намери място и в десетки германски издания, които се позоваваха на южнокорейския източник.

 

Севернокорейски войници

 

Броени дни след това обаче Ким Йон Чхол изведнъж се появи по телевизията - но не като каторжник в някой трудов лагер, а като гост на празничен концерт редом с други партийни величия. А уж екзекутираният специален пратеник Ким Хьок Чхол е бил видян неотдавна във външното министерство в Пхенян. Така поне твърди Чад О'Каръл, главен редактор на престижното специализирано издание "NK News".

Подобни теми от Северна Корея са много атрактивни за световните медии. Тиражират се спекулации и твърдения на анонимни източници, които медиите и техните мултипликатори обикновено съвсем несъзнателно представят за доказани факти. И тъй като в случая става дума за една напълно откъсната от света диктатура, всеки слух се превръща в новина. Естествено с уговорката, че въпросната новина няма как да бъде потвърдена от независим източник.

Северна Корея се капсулира както нито една друга страна в света. В актуалната класация на "Репортери без граници" с държавата на Ким могат да се конкурират само Туркменистан и Еритрея. А чуждите медии са дотолкова жадни за новини от Северна Корея, че често не проявяват необходимата критичност.

Само един пример: прическата на севернокорейския лидер. Твърдеше се, че Ким бил наредил на всички мъже в Северна Корея да носят същата прическа. Тази "новина" също бе тиражирана от много издания, но и тя се оказа измислица.

И тя е жива и здрава...

През 2013 година отново вестник "Чосун Илбо" беше съобщил, че Ким е наредил да бъде екзекутирана бившата му приятелка - певицата Хьон Сонг Уол. А това, че малко по-късно жената се появи цяла-целеничка по телевизията, почти не достигна до широката публика. Лъжа се оказа и твърдението, че Ким бил оставил чичо си да бъде разкъсан на парчета от 120 изгладнели кучета. За доказан може да се смята само фактът, че чичо му е бил убит.

За южнокорейския "Чосун Илбо" тиражирането на подобни "новини" се оказва чудесна реклама: кажи-речи всички чужди медии цитираха името му. И ако по-късно въпросната "новина" се окаже измислица, както неведнъж се е случвало, сюжетът отдавна вече е забравен. А опроверженията, които често са забутани някъде из кьошетата на страниците, така и не стигат до читателите.

 

 

 

Станете почитател на Класа