Китай нанася контраудар

Китай нанася контраудар
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.05.2019
  • Сподели:

Увеличаването на митата на администрацията на Тръмп с 200 милиарда долара на китайския внос на 10 май предизвика естествена реакция - увеличението на митата на Китай с 60 милиарда долара за американски продукти.

Въпреки по-ниското покритие на вноса в сравнение със САЩ, китайските мита са селективни и засягат уязвимостите на американската икономика и политическа система. При това те се различават от увеличението на американските мита, изчислени върху механичното събиране на допълнителен доход.

В зависимост от стойността на американския внос за китайската икономика, новите китайски митнически ставки са разделени в четири категории. Върху 2493 вида американски стоки, като месо, пшеница, соя, вино, втечнен природен газ (ВПГ) и други, са въведени 25% мита; за 1078 стоки, включително химикалите, захарта и хартията, мита от 20%. Върху 974 стоки, включително върху текстила, ще бъде наложено 10-процентна тарифа. За стоки, които преди са били обект на мито от 5%, процентът ще остане непроменен. Последиците от тези стъпки бяха доста неочаквани за САЩ.

 

 

Първо, отговорът на Китай дойде по-малко от 90 минути преди началото на търговете в понеделник, 13 май. В резултат на това борсовият пазар през този ден показа най-лошото еднодневно представяне за последните няколко месеца. Оказва се, че американските бизнес среди не са толкова сигурни за успешния изход на конфликта за САЩ.

Второ, отчете се очевидно разделение в Републиканската партия по въпроса за по-нататъшната тактика и крайните цели на САЩ в търговския конфликт с КНР. Още на следващия ден след обявяването на предприетите от Китай мерки и негативната реакция на американския фондов пазар, републиканските сенатори, лобиращи за  интересите на фермерите, открито изразиха недоволството си от Тръмп. Те посочиха, че ескалацията на търговската война с Китай вреди на избирателите им в селските райони на Америка, като същевременно увеличава напрежението между Белия дом и Конгреса. Производителите на свинско месо и фермерите, които отглеждат соя, пшеница, череша и царевица, се оплакват от нарастващите щети от ескалацията на търговската война. Както се признава от един от сенаторите от Републиканската партия, търпението на фермерите изтича.

Фермерските групи имат тесни връзки в Сената и с демократите, и с републиканците и са едни от най-политически влиятелните в САЩ. В Демократическата партия Тръмп бе явно подкрепен в търговския конфликт срещу КНР единствено от лидера на демократите в Сената Чарлз Шумър и от председателя на камарата на представителите Нанси Пелоси. Но тази подкрепа не компенсира разкола в редиците на републиканците.

Мащабът на проблемите, създадени от Пекин, е пряко пропорционален на мащаба на американския селскостопански износ за КНР. Миналата година американските компании изнасят селскостопански продукти на стойност 9,3 млрд. долара в Китай, което прави китайския пазар един от най-големите за американските производители. Най-големите износни селскостопански продукти са соята, памукът, свинското месо и царевицата.

Последният кръг от търговския конфликт с КНР засили търсенето сред конгресмените републиканци на начини за подпомагане на фермерите. Говорим главно за различни варианти за финансова компенсация, но всички те са съмнителни по отношение на ефективността. Предлага се да се продаде част от селскостопанските продукти, които не се продават на китайския пазар, на бедните страни, но това е трудно да се осъществи технически. Не всички бедни страни се нуждаят от американски култури, като например соята.

Разглежда се възможността за финансиране на земеделските производители чрез държавен благотворителен фонд, но в случай на големи суми може да се наложи одобрението на Конгреса, което, предвид отношенията между него и Белия дом, е проблематично.

Тръмп също може да повтори миналогодишния опит, когато USDA похарчи 12 милиарда долара за различни програми за подпомагане на земеделските производители. Сега говорим за 15 милиарда долара, които се очаква да бъдат получени от по-високите тарифи за китайския внос, за което Белият дом преговаря със сенаторите-републиканци.Иронията в ситуацията се заключва в това, че фермерите можеха да получат тези средства ( и са ги получавали и преди), не под формата на правителствената помощ на Вашингтон, а под формата на печалби от продажбите на своята продукция на китайския пазар.

Като цяло, изходът от търговската задънена улица е да се заменят взаимно пазарите. Който го направи по-рано, ще понесе по-малки загуби и ще бъде в по-добра позиция. Изглежда, че за САЩ е по-трудно да намерят нови пазари за селскостопанските си продукти, отколкото Китай. И тук се отварят някои възможности за Русия.

Възмущението сред конгресмените се дължи на факта, че прекъсването на преговорите с КНР настъпи по инициатива на Тръмп в момента, в който страните се съгласиха почти по всички въпроси. Според показанията на големите бизнесмени на пазара на недвижими имоти в Ню Йорк, това е стандартна тактика на Тръмп при преговорите - внезапно отхвърляне на договорена сделка с рязко повишаване на исканията в последната минута, за да се измъкнат по-изгодни условия за себе си, когато другата страна реши, че всичко е уредено.

Тази версия съвпада с изявление на говорителя на външното министерство на Китай Ген Шуан, че Тръмп обвини Пекин, че се е отказал от по-рано дадените си обещанията, когато споразумението е било на 95% готово. Според Гън Шуан, американската страна повтори този метод по-рано през май и декември миналата година, и два пъти - при обстоятелства, подобни на настоящите.

В Пекин стигат до заключения, които са от значение и за Русия: не е възможно да се преодолее напрежението със Съединените щати само чрез дипломатически мерки. „Историята на Китай казва, че изостаналостта привлича външни хулигани” пише The китайският вестник Global Times.

Виктор Пироженко  Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа