"Не, Германия не е колос"

"Не, Германия не е колос"
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.05.2019
  • Сподели:

"Не съм на разположение": Меркел опроверга слуховете, че се готви за пост в Брюксел. Ако в бежанската криза бяхме действали по съвсем друг начин, това щеше да доведе до много по-тежки последици

от сегашните, каза още тя.

 

 

 

 

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че след изтичането на мандата си няма да поеме важен пост в ЕС: „Не съм на разположение за никаква бъдеща политическа позиция, независимо къде, включително и в Европа", каза Меркел и припомни, че същото е заявила и миналата година.

Преди това в интервю за „Зюддойче Цайтунг” Ангела Меркел каза: „Мнозина се тревожат за Европа, аз също. У мен това поражда едно усилващо се чувство за отговорност, че трябва, заедно с други, да се погрижа за съдбата на Европа". Тези нейни думи породиха редица предположения, че канцлерката може би е готова да поеме някоя от важните политически позиции в Брюксел. Сега тя уточни: „Дадох това интервю като германска канцлерка. Според мен е правилно като федерална канцлерка да полагам усилия в името на една добра и функционираща Европа - с оглед на ситуацията, в която се намираме. И с оглед на поляризацията".

 

Меркел с Юнкер в Брюксел

Юнкер: "Не мога да си представя, че Меркел ще потъне в забрава"

 

Мнението ѝ по ключови въпроси

Наскоро председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде да се разбере, че и според него съществува възможност Ангела Меркел да поеме някаква роля на европейско равнище, след като изтече мандатът ѝ. „Изобщо не мога да си представя, че Меркел ще потъне в забрава", каза той в края на април. „Тя е не само една респектираща личност, но и нещо като цялостно произведение на изкуството, което обичаме", добави Юнкер в едно интервю и уточни, че Меркел е високо квалифицирана за някоя от важните европейски политически позиции. Медиите припомнят, че името на Ангела Меркел често се споменава най-вече във връзка с бъдещия приемник на сегашния президент на ЕС - поляка Доналд Туск.

 

http://e-vestnik.bg/imgs/world/merkeltits.jpg

Ангела Меркел

В интервюто за „Зюддойче Цайтунг” Меркел подчертава освен това добрите си отношения с френския президент Макрон. Същевременно тя пояснява, че е имало и известни разминавания, наложени както от политическия календар в двете страни, така и от различните политически системи в една президентска и в една федерална парламентарна република. След европейските избори тъкмо Макрон и Меркел най-вероятно ще играят ключова роля при разпределянето на важните постове в ЕС. По повод кандидатурата на Манфред Вебер от ХСС за председател на ЕК Ангела Меркел признава, че - макар и от една европейска партия - двамата са на различни позиции по въпроса за „Северен поток-2". Както е известно, Вебер смята, че проектът трябва да бъде спрян. Той освен това настоява да бъдат прекратени преговорите за членство на Турция в ЕС. По този въпрос канцлерката уточнява, че в момента турското еврочленство не изглежда много вероятно.

В обширното интервю става дума и за други външнополитически приоритети на ЕС. По отношение на Иран Меркел съвсем ясно заявява че Германия, Франция и Великобритания са на различна позиция от САЩ и дори имат някои общи интереси с Китай и Русия. „Ценно само по себе си е обстоятелството, че по този въпрос Европа не е разделена, както навремето за войната в Ирак", казва тя. В интервюто няма как да не се появи и въпросът за бежанците - и за онова, което мнозина наричат „решението на Меркел да отвори границите". Ето какво казва самата тя:

"Ако бяхме действали по съвсем друг начин..."

„Можем да оценяваме определени решения в целия спектър на тяхното въздействие само ако имаме предвид до какво би довело едно противоположно решение. Ако във валутната криза и в бежанската криза бяхме действали по съвсем различен начин, това щеше да доведе, според мен, до много по-тежки последствия в сравнение с някои от проблеми, които имаме сега. Това не са някакви теоретически взети решения, това са отговори на изискванията на реалния живот. Когато по цял свят има 70 милиона бежанци, напълно разбираемо е, че Европа трябва да се занимава с 1 милион от тях. Това води до обществени противоречия, разбирам го добре, но ние трябва да съумеем да ги преодолеем. От тази ситуация ние научихме много. (…) В миграционната политика вече имаме консенсус: опазване на външните граници на ЕС, отговорност за Африка, политика за подпомагане на развитието, подкрепа по въпросите на сигурността и в борбата срещу тероризма. И това важи за всички страни-членки."

В интервюто пред „Зюддойче Цайтунг” Меркел описва и мястото на Германия в ЕС. Дали Германия е политическият колос в центъра не Европа? - питат я журналистите.

„Германия не е колос. В Европа всяка страна има своя глас. Ние се застъпваме за сближаване, за изравняване на условията на живот и икономическото равнище", казва Меркел в обширното си интервю за „Зюддойче Цайтунг” в навечерието на евроизборите.

 

 

Станете почитател на Класа