Американските B-52 с първа мисия в Персийския залив

Стратегическите бомбардировачи B-52, изпратени от военновъздушните сили на САЩ в Персийският залив, завършиха първата си серия от операции в района, с обявената цел да разубедят "всяка атака срещу американските интереси".


Фотосесия, която показва самолетите в полет, след като излетяха от американската база в Ал Удейд (Катар), бе излъчена тази неделя в Twitter на Централното командване на САЩ (CENTCOM).


Въпреки че не е предоставена точна информация за мисията, в изявление на американското министерство на отбраната се подчертава, че американските власти възнамеряват да "защитават американските сили и интереси в региона".


Бомбардировачите пристигнаха в Катар – квартира на CENTCOM, чиито операции обхващат Близкия изток и Централна Азия - миналия петък и се присъединиха към бойната група на самолетоносача Абрахам Линкълн, към която се присъедини и амфибийният транспортен кораб USS Arlington.


На 5 май американският съветник по националната сигурност Джон Болтън съобщи, че разполагането в Близкия изток на Абрахам Линкълн и неговата бойна група, както и на оперативен набор от бомбардировачи, има за цел да „изпрати ясно и недвусмислено послание към Ислямската република за избягване на всяка атака срещу американските интереси или техните съюзници", въпреки че не се уточняват подробности в това отношение.


От своя страна, иранските власти отхвърлиха изявленията на Вашингтон за съществуването на предполагаема "заплаха" от Техеран и твърдят, че разполагането на американски сили в региона е за да "водят психологическа война" срещу Иран, според говорителя на Съвета за национална сигурност на тази страна Кийван Хосрави.

Станете почитател на Класа