Китай ще наложи мита от 10 до 25% на американски продукти за 60 милиарда долара

Китай реагира на повишаването на митата на стоките му от САЩ, обявявайки план за въвеждане от 1 юни на мита върху американски внос на стойност 60 млрд. долара, съобщава китайското министерство на финансите.


Новите ставки ще бъдат наложени на около 4500 американски продукта. По-конкретно, мита от 25% ще бъдат въведени за 2 493 продукта; от 20%, за над 1 078, и от 10%, за над 974. За 595 стоки митата няма да бъдат променени, като ще останат на 5%.


Според китайската медия Global Times, увеличението на митата от Пекин "е отговор на едностранния подход и американския търговски протекционизъм".


Към 10 май тарифите за серия от китайски стоки, внасяни в САЩ, бяха увеличени от 10% на 25%. на обща стойност 200 милиарда долара годишно. Освен това, миналия петък беше обявено, че Тръмп също така е наредил да се повишат митата за целия останал китайски внос, което ще засегне вносните продукти с приблизителна стойност от 300 милиарда долара.


Китайското министерство на търговията съобщи в този ден, че "дълбоко" съжалява за повишаването на митата на САЩ и добави, че няма друг избор, освен да предприеме контрамерки в това отношение. На брифинг в понеделник говорителят на китайското външно министерство Генг Шуан каза, че страната му "никога няма да се поддаде на външен натиск".


След тези изявления Доналд Тръмп предупреди на 13 май на своя профил в Twitter, че ако Пекин вземе ответни мерки, ситуацията "само ще се влоши". Той добави, че Китай ще бъде "силно наранен", ако не подкрепи търговското споразумение, по което двете страни работят от няколко месеца.

Станете почитател на Класа