"Китай е кунг-фу майстор, който ще нанесе смъртоносен удар на американската икономика“

Пекин има много средства за контраатака срещу митата, наложени от Вашингтон върху китайските продукти в условията на нарастващо напрежение в търговията, предупреди бивш служител на азиатския гигант.


"Китай не само ще действа като майстор на кунг-фу в отговор на американските трикове, но и като опитен боксьор, който може да нанесе смъртоносен удар в края", каза Уей Джиануо, бивш заместник-министър на външната търговия, за вестник „South China Morning Post".


Според Уей "тези, които вземат решения в китайското правителство вече напълно разбират модела на САЩ в търговските преговори". Затова " Пекин има не само решителност и способности, но и волята да води продължителна война", каза бившият заместник-министър.


Той подчерта няколко области, в които Китай може да удари САЩ със сила. Без да продължава по-нататък, той каза, че първата цел за китайските репресии може да бъде един от приоритетите на Тръмп преди президентските избори през 2020 г .- селското стопанство, включително пшеницата, царевицата и свинското месо.


Китай щеше да купи 100 Boeing 737s като част от усилията да отговори на американските изисквания за намаляване на търговския дефицит. Но Пекин може да насочи ограниченията и към американските производители на самолети и превозни средства, което би затруднило навлизането на тези продукти на китайския пазар, според Уей.


Освен това, според бившия заместник-министър, Китай може да наложи санкции и срещу американския финансов, туристически и културен сектор.

Станете почитател на Класа