Швеция възобновява делото за изнасилване срещу Асанж и ще поиска екстрадиране

Директорът на прокуратурата на Швеция Ева-Мари Персон обяви в понеделник, че разследването на обвиненията в сексуално насилие срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж е възобновено.


Официалното искане за екстрадиция на Асандж, според прокурора, ще бъде изпратено на британските власти възможно най-скоро. Тя подчерта, че ако австралийският активист бъде екстрадиран в Швеция, Стокхолм няма да може да го прехвърли в трета страна. Затова Швеция няма да екстрадира основателя на WikiLeaks в САЩ, каза прокурорът.


Обвиненията за изнасилване бяха заведени срещу Асандж преди почти десет години, преди активистът да потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. Срокът на давност изтече по едно от обвиненията, предявени от две жени срещу Асанж в Швеция. Второто обвинение за сексуално насилие обаче не изтича до 2020 г. Активистът многократно отрича обвиненията.


Прокурорите се отказаха от разследването през 2017 г., тъй като не можеха да продължат, докато Асандж беше в дипломатическата мисия на Еквадор. По онова време обаче те подчертаха, че случаят може да бъде отворен отново, ако ситуацията се промени. По този начин неотдавнашният арест на основателя на WikiLeaks даде възможност на шведските следователи да подновят своите разследвания.


Асандж безуспешно се бори в британските съдилища за оттегляне на заповедта за екстрадиция и предварителното разследване от шведското правосъдие. Неговите адвокати повториха многократно, че Асандж се страхува, че ще бъде екстрадиран в Швеция, където властите на страната могат да го предадат на САЩ, за да се изправи пред съдебен процес по случая WikiLeaks.


Вашингтон иска екстрадирането му по обвинение за сговор с Челси Манинг, за да „хакне" компютър на Пентагона и да открадне държавни тайни. Асанж потенциално е изправен пред смъртно наказание, ако бъде осъден.


Персон каза, че британските власти трябва да решат дали шведските или американските искания за екстрадиция имат приоритет.


Междувременно активистът вече е осъден на 50 седмици затвор за пропускане на гаранция в Обединеното кралство през 2012 г. Според експертите на Работната група за произволно задържане на ООН, лишаването от свобода на Асандж е в разрез с принципите ва необходимост и пропорционалност ".

Станете почитател на Класа