Пречи ли на Тръмп диалогът между Будапеща и Москва?

Пречи ли на Тръмп диалогът между Будапеща и Москва?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.05.2019
  • Сподели:

Унгарският премиер Виктор Орбан на 13 май започна своето посещение в САЩ, където се очаква да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това е знаково и важно събитие за Будапеща, която никак не бе жалена от предишната администрация, оглавявана от Барак Обама и срещу която сега в Съединените щати работи влиятелна коалиция, представлявана главно от опозиционни демократи и агенти на милиардера Джордж Сорос, дългогодишен противник на Орбан, както и сега на Тръмп.

Прессекретарят на унгарското правителство Золтан Ковач обяви, че преговорите с президента на САЩ ще се отнасят до „енергийната сигурност, сътрудничеството в отбраната, двустранните отношения и регионалната сигурност“. В същото време се оказва, че тази среща е потопена в сложен многопластов контекст, засягащ американско-унгарските отношения, ситуацията в Европейския съюз, както и Русия и Китай. Около всичко това се стелят пушек и дим, които крият и маскират истинските намерения на геополитическите играчи. Ние не претендираме за пълно разбиране на картината на текущите събития, но като цяло тя според нас е следната. В полза на Орбан играе фактът, че той и Тръмп са политически опоненти на едни и същи сили - в допълнение към гореспоменатите американски демократи и хора на Сорос, това са и немски елити. Очевидно не е случайно, че след обявяването на посещението на унгарския министър-председател във Вашингтон в началото на май той публично заяви, че не подкрепя кандидата на Европейската народна партия и нейния ръководител Манфред Вебер за председателството на Европейската комисия. Въпреки че послужилото за повод на Орбан заявление на Вебер прозвуча още в края на март.

Как днес Берлин възприема администрацията на Белия дом е разбираемо. Но това е може би единственото нещо, в което Будапеща и Вашингтон се съгласяват единодушно. Съществуват разногласия по други въпроси, въпреки че изглежда, че те са предимно от категорията на тези, които договарящите страни могат да си позволят една на друга. Най-големите трудности по линията на Тръмп-Орбан най-вероятно ще възникнат във връзка с Китай. Белият дом е настроен решително и се опитва с пълна сила да предотврати сключването на договори с Пекин, особено когато става въпрос за въвеждането на китайската 5G мрежа в Европа. По-интересни и съдържащи фини нюанси изглеждат проблемите, свързани с Русия и Украйна. Според Гергей Варга, служител на унгарския институт по външните работи и търговията, Будапеща би искала Вашингтон да разбере позицията и да се съгласи, че Унгария иска да купува газ от Русия по дългосрочни споразумения, което не означава отхвърляне на алтернативни проекти. Но такива все още няма. С други думи, подходът на Будапеща е да се отдели енергийната сигурност от сигурността в най-широкия смисъл на думата, с което постоянно спекулира Полша в своите опити да противодейства на строителството на газопровода „Северен поток-2“.

Освен Варшава, недобросъветстното използване на „руския фактор“ е присъщо на определена част от американския елит. В тази връзка унгарският вестник Magyar Hang обръща внимание на отворено писмо до четирима високопоставени сенатори, демократи и републиканци, адресирано до Тръмп, в което те „изразяват загриженост за разпадането на демокрацията в Унгария“. Както отбелязва вестникът, получателят на писмото, президентът на Съединените щати, вероятно няма да прочете това съобщение, но това всъщност не е за него. Изявлението на сенаторите „просто напомня на унгарското правителство, че американските политици и чиновници, дипломати и интелектуалци са напълно наясно с унгарския контекст и го обясняват пред обществеността. От друга страна, писмото също говори за американски инвеститори: според посланието Унгария започва да се превръща в „полуколония“ на Русия, следователно днес не се препоръчва да се инвестира в Унгария. В допълнение, The Washington Post призова Орбан да не се приема в Овалния кабинет, заради, коментира Ковач, „Русия“ и „преначертаването на границите на Европа“. Въпреки това, Будапеща, смята прессекретарят на унгарското правителство, никога не е говорила за „преначертаване на границите“.

„Много унгарци живеят извън Унгария“, заяви Ковач. „Затова нашето правителство им даде възможност да кандидатстват за гражданство. Ние ги считаме за членове на унгарската нация и считаме, че тяхното благополучие е важно. Ако станат жертви на правна дискриминация - както стана с езиковото законодателство на Украйна - тогава ще говорим и ще използваме всички дипломатически лостове, с които разполагаме, включително НАТО, за да насърчим Украйна да изпълни собствените си задължения в областта на правата на човека и международните си задължения“, допълни той.

Оттук и прогнозата. Вярваме, че след преговорите между Тръмп и Орбан руските и украинските теми ще бъдат определени като вторични или третокласни, а американският президент вероятно ще призове Будапеща отново да купува американски газ и оръжие. В този случай унгарският премиер ще покаже и на другите политици от Централна и Източна Европа, че техният диалог с Москва и така наричаното „прорусийство“ не е задължително да са „токсични“ и препятстващи конструктивните отношения с Вашингтон.

 

Станислав Стремидловский  Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа