Когато Силата спря да бъде с Джордж Лукас

"Те (Disney) погледнаха историите (на Лукас за евентуални продължения на "Междузвездни войни") и казаха "Искаме да направим нещо за феновете". Решиха, че не искат да използват тези истории, решиха, че искат да направят тяхното нещо. (...) Искаха да направят ретро филм. Това не ми харесва."

 

Джордж Лукас, интервю с Чарли Роуз, 2012 г.

 

Цитатът от това прословуто интервю* в голяма степен показва основната разделителна линия между създателя на "Междузвездни войни" (Star Wars) Джордж Лукас и милионите фенове на поредицата.

Лукас, както сам казва, иска "да разкаже история", дори тя да не се хареса на феновете му. Наречете го творчески инат, наречете го авторско право, наречете го взаимна неблагодарност, ако щете.

На 14 май режисьорът навършва 75 години. Повечето почитатели на Star Wars, които са наясно с този факт, ще напишат нещо за Създателя нейде из социалните мрежи, без значение дали са съгласни с по-новите му творчески и бизнес решения. А от утре личността на Джордж Лукас отново ще бъде така поляризираща, каквато е през последния четвърт век, и то за хората, в чийто живот неговото творение е успяло да си завоюва толкова значимо място.

Защото фенщината може да е хронична болест, която понякога може да има смущаващо негативни симптоми.

Ситуацията с Лукас е най-яркият пример за особеностите на съвременния зрител/консуматор на развлечение - желанието да взимаш участие в развитието на онова, което обичаш; то да бъде продължено от създателите си така, както ти вече си го продължил в своите представи, а не както автор/сценарист/режисьор са решили.

Филми, сериали, книги стават повод за спорове, биват им лепвани етикети от рода на "разочарование" и "провал", понякога дори не заради реална липса на качества, а защото публиката вече не е и не иска да бъде пасивна. Тя вече представлява сбор от мнения, а благодарение на Бърнърс-Лий, Гейтс, Джобс, Зукърбърг и други имена от технологичния пантеон всеки член на публиката разполага и с форум, на който гласно да изрази идеите си, очакванията си и неизбежно, своите разочарования от любимия филм, сериал или книга.

Просто погледнете какво пишат приятелите ви за последния сезон на Game of Thrones.

Но да се върнем на рожденика. Лукас добре знае какво е да те критикуват собствените ти фенове. Негативни реакции има както срещу промените, които той прави по оригиналната трилогия в средата на 90-те, така и за вида на т.нар. prequel трилогия - Епизоди 1, 2 и 3, излезли на екран в периода 1999-2005 г.

"Опитваш се да направиш филм и само те критикуват. Хората се опитват да вземат решения за това какво ще направиш, преди да си го направил. Знаете ли, не е особено забавно и не можеш да експериментираш. Не можеш да направиш нищо. Трябва да го направиш по точно определен начин. Не харесвам това. Никога не съм го харесвал." (Лукас пред Vanity Fair, 2015 г.)

Ето, казва си го сам. Но това е тежестта на короната в шоубизнеса, особено във времената на социалните мрежи. И това в никакъв случай не е оправдание за Лукас. Безспорен факт е, че през 70-те той има една добра идея, която се появява в правилния момент, нацелва плодотворна почва в нагласите на тогавашното общество и заради това успява да се превърне в такъв феномен.

Едва 15 години по-късно, когато е време за предисторията, различни са не само героите и усещането, което новите филми носят, но и нагласите на зрителите. "Епизод 1: Невидима заплаха" се разминава с очакванията на мнозина, с надеждите им за "ретро филм" и те не успяват да го възприемат така, както са възприели оригинала две десетилетия по-рано. От една страна, без съмнение е виновно желанието на Лукас да "експериментира", както и някои очевидни слабости на прикуълите.

От друга - тежестта на фенските очаквания вече е толкова огромна, че дори филмов шедьовър (каквото Star Wars никога не са се опитвали да бъдат) няма как да направи всички щастливи.

Да си почитател на сагата "Междузвездни войни" е изненадващо лесно - от време на време си припомняш филмите, мърчъндайз по темата има колкото щеш, стига да харесваш колекционирането на такива неща, че и постоянно излизат нови допълнения към вселената - филми, анимационни сериали, книги, игри и дори комикси.

Да се чувстваш част от общността фенове на "Междузвездни войни" обаче е нещо съвсем различно, тъй като това е една от най-поляризираните фен групи в света.

Едни мразят прикуълите, други ги харесват. Едни държат на оригиналното продължение на историята, развито в странични творби като книгите на Тимъти Зан, други са доволни от версията на Disney и историите на Рей и Кайло Рен. Едни харесват Star Wars: The Last Jedi на режисьора Райън Джонсън, други ненавиждат този филм – отново, защото не е отговорил на очакванията им.

Ето защо няма нищо странно в това, че през 2012 г. Джордж Лукас продаде "детето" си на Disney.

Оставете онези прословути 4 милиарда, които взе за това. Замислете се от какво се отърва с тази сделка – от отговорността да се изправи срещу реакциите на феновете, ако беше решил сам да създаде Епизоди 7, 8 и 9.

Спаси се от невъзможните за покриване разнообразни очаквания, от критиките и обидите. Прехвърли ги на Disney, директорът на LucasFilm Катлийн Кенеди, Джей Джей Ейбрамс, Райън Джонсън и всички онези хора, които работят по новите продукти с логото "Star Wars" под шапката на Disney. И макар тези нови продукти да са финансово успешни, негативните реакции ги има – при това са достатъчно силни и достатъчно на брой, за да бъдат поне частично чути. Ето защо ще получаваме филми по "Междузвездни войни" не всяка година, а през година. Е, все пак кранчето не трябва да спира напълно, нали така?

А Лукас? Той доживя 75 вероятно с една идея по-спокоен, че никой вече не го преследва за мидихлорините и слабо написаните реплики, просто защото феновете са заети да се ядосват на Райън Джонсън заради това, че Star Wars: The Last Jedi не е бил "това, което са очаквали".

И то до такава степен, че да почнат да се молят Лукас да дойде, яхнал бял тонтон, за да "оправи нещата".

Да, същият човек, който се отказа от златна гъска, за да не съобразява вече със същите тези очаквания да "оправи нещата". И постъпи умно. Отдръпна се настрана от творението си и каза както на Disney, така и на феновете "правете каквото искате" - с всичките позитивни и негативни последствия от това.

Но в крайна сметка да е жив и здрав. Все пак е Създателят. Греховете му са простени. Вече има други хора, които да съдим.

 

* Заради друг момент, в който Лукас казва, че е продал "детето си" (Star Wars) на "белите робовладелци"(Disney), за което след това се извини.

 

Антон Биров

Станете почитател на Класа