Тръмп на Голанските възвишения

Тръмп скъса с дългогодишен международен консенсус на 25 март, когато призна претенцията на Израел за суверенитет над частта от Голанските възвишения, която е окупирана през Шестдневната война през 1967 година

 

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е избрано мястото за обещаното ново селище на името на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БГНЕС. "Обещах, че ще създадем общност на името на президента Тръмп", каза Нетаняху в началото на седмичното заседание на кабинета.

"Бих искал да ви информирам, че вече сме избрали място на Голанските възвишения, където ще бъде създадена тази нова общност, и ние започнахме процеса", добави той.

Нетаняху обеща подобен ход миналия месец, като оцени признанието на Тръмп за претенциите на Израел за суверенитет над част от стратегическото плато.

Тръмп скъса с дългогодишен международен консенсус на 25 март, когато призна претенцията на Израел за суверенитет над частта от Голанските възвишения, която е окупирана през Шестдневната война през 1967 година.

През декември 2017 г.  американският президент каза, че Вашингтон ще признае оспорваният като статут Йерусалим за столица на Израел, което предизвиква възмущение сред палестинците, които претендират за анексирания от Израел Източен Йерусалим като столица на собствената си бъдеща държава.

Американското посолство е преместено от Тел Авив в Йерусалим и е открито на 14 май 2018 година. Нетаняху каза, че ще представи планът за новото селище на кабинета, когато новото правителство встъпи в длъжност след предсрочните парламентарни избори миналия месец. Нетаняху провежда срещи с ръководителите на партиите, които се очаква да се присъединят към неговата коалиция. До края на май той трябва да сформира коалиция.

 

 

Станете почитател на Класа