Повечето жители на Южна Корея са за сближаване със Северна

Според резултатите от социологическо проучване, проведено от Държавния институт на Националната асоциация на Република Корея, следва, че повече от половината южнокорейски граждани подкрепят продължаването на диалога и стремежа за намиране на компромис с КНДР.

За продължаване на диалога и търсене на компромис с КНДР са 51,4% от анкетираните 1000 респонденти от Южна Корея. Така броят на поддръжниците на сближаването с Пхенян сред южнокорейските граждани за първи път в историята надвишава броя на опонентите.

В същото време 72,4% от респондентите са убедени, че КНДР никога няма да се откаже от ядрената си програма и няма да се стигне до пълно ядрено разоръжаване.

65,6% са убедени в необходимостта от обединяване на двете корейски държави, разделени от войната от 1950-1953 г., което е с 8% повече от 2017 г.

 

 

Институтът за национално обединение отбелязва, че промените в нагласите на гражданите се дължат на активната политика на правителството и на южнокорейския президент Мун Джей-ин, насочени към обединяване и нормализиране на отношенията с КНДР.

Проучването е проведено от 5 до 25 април. Статистическата грешка при обработката на данните е 3.1%.

По-рано бившият ръководител на Пентагона Робърт Гейтс заяви, че е малко вероятно властите на Северна Корея да се откажат от ядрените оръжия, от които страната се нуждае за оцеляване.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун преди преговорите с американския президент Доналд Тръмп обяви прекратяването на ракетните и ядрените изпитания. Въпреки това, срещата на високо равнище през февруари между лидерите на САЩ и КНДР в Ханой свърши напразно, тъй като Тръмп се опита да убеди Ким Чен-ун да предаде на САЩ ядрените си оръжия.

 

Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа