Повечето жители на Южна Корея са за сближаване със Северна

Повечето жители на Южна Корея са за сближаване със Северна
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.05.2019
  • Сподели:

Според резултатите от социологическо проучване, проведено от Държавния институт на Националната асоциация на Република Корея, следва, че повече от половината южнокорейски граждани подкрепят продължаването на диалога и стремежа за намиране на компромис с КНДР.

За продължаване на диалога и търсене на компромис с КНДР са 51,4% от анкетираните 1000 респонденти от Южна Корея. Така броят на поддръжниците на сближаването с Пхенян сред южнокорейските граждани за първи път в историята надвишава броя на опонентите.

В същото време 72,4% от респондентите са убедени, че КНДР никога няма да се откаже от ядрената си програма и няма да се стигне до пълно ядрено разоръжаване.

65,6% са убедени в необходимостта от обединяване на двете корейски държави, разделени от войната от 1950-1953 г., което е с 8% повече от 2017 г.

 

 

Институтът за национално обединение отбелязва, че промените в нагласите на гражданите се дължат на активната политика на правителството и на южнокорейския президент Мун Джей-ин, насочени към обединяване и нормализиране на отношенията с КНДР.

Проучването е проведено от 5 до 25 април. Статистическата грешка при обработката на данните е 3.1%.

По-рано бившият ръководител на Пентагона Робърт Гейтс заяви, че е малко вероятно властите на Северна Корея да се откажат от ядрените оръжия, от които страната се нуждае за оцеляване.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун преди преговорите с американския президент Доналд Тръмп обяви прекратяването на ракетните и ядрените изпитания. Въпреки това, срещата на високо равнище през февруари между лидерите на САЩ и КНДР в Ханой свърши напразно, тъй като Тръмп се опита да убеди Ким Чен-ун да предаде на САЩ ядрените си оръжия.

 

Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа