Държавният департамент призна Зеленски за победител

Държавният департамент призна Зеленски за победител
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    25.04.2019
  • Сподели:

Съединените щати „поздравяват новоизбрания президент Владимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна”, се казва в изявление на Морган Ортегус, прессекретар на Държавния департамент на САЩ.

Според нея, американската администрация смята, че настоящите президентски избори в Украйна „са мирни, конкурентни и резултатът представлява волята на хората”.

Тези избори показват, че в Украйна има „солидна демокрация”, смята Ортегус.

„Ние приветстваме предварителния доклад на ОССЕ за изборите в Украйна”, заяви Ортегус в изявление.

„Съединените щати запазват силната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и ще продължат да я подкрепят при провеждането на ключовите реформи”, съобщава Държавният департамент.

„Очакваме с нетърпение да работим с новоизбрания президент Владимир Зеленски, за да преминем към целта и на двете страни, а именно да създадем сигурна, просперираща, демократична и свободна Украйна”, добавя ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

По-рано в понеделник американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор поздрави Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна. Наблюдателите на ОССЕ обявиха честната победа за Зеленски.

След обработката на 99% от протоколите, Зеленски печели втори тур на президентските избори в Украйна с рекорден резултат - той събра 73,21% от гласовете. Щабът на Зеленски вече е определил първите законопроекти, които предвижда да предаде на Радата.

 

 

Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа