Шри Ланка: глобалния терор

Масовите убийства в църквите и хотелите в Шри Ланка на Великден били "отмъщение" за убийството на мюсюлмани в Крайстчърч? Ужасяващият факт е, че все повече хора в много страни се чувстват привлечени от идеологията на ИД

 

 

Спиралата на насието и глобалния терор познава само жертви. Дори извършителите се стилизират като жертви като разпространяват абсурдни "основания" за своите престъпления. Масовите убийства в църквите и хотелите в Шри Ланка на Великден били нещо като "отмъщение" за масовото убийство на мюсюлмани от един десен екстремист в Крайстчърч? Може би трябва вече да очакваме и самообвинението на ИД.  Срещу тази изкривена логика не помагат рационалните аргументи. Ние сме изправени пред ужасяващия факт, че все повече хора в много страни се чувстват привлечени от тази идеология. И тук трябва да се намесят не само силите за сигурност, а и религиозните авторитети, защото терористите действат уж в името на религията. Религиозните авторитети трябва да укрепят милиони мюсюлмани, като с поведението си им показват всеки ден, че ислямът не е смърт и убийства. На онези, които се поддават на паролите на престъпниците, трябва да предложат пътища за завръщане в центъра на обществото. А на правителствата, които търсят своето спасение чрез все по-радикални богоугодни наказания и вътрешен терор, трябва да бъде отнета религиозната легитимация. Няма съмнение, че за това се иска смелост.

Но религиозната история е и история на смелите. В 21-и век не е достатъчно да отсечеш един дъб, както при Бонифаций V през Средновековието, за да демонстрираш безпомощността на фалшивите богове. Това разбира се не бива да ни спира да се бунтуваме срещу апологетите на терора. Тъжната константа на борбата срещу този терор отново изплува в Шри Ланка. Впоследствие на властите им просветва, че и преди са знаели всичко за престъплението и престъпниците. Този проблем не може да бъде решен стопроцентово, както показа и случаят Амри в Германия. Ако обаче, както в Шри Ланка, властите и/или политическите вражди са облекчили действията на престъпниците, то трябва да бъдат предприети сериозни оздравителни мерки. Все пак изглежда, че правителството е разпознало проблема.

 

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 

 

 

Станете почитател на Класа