Фотофиниш в Македония!

И от двата лагера - СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се обявиха за победители

 

И Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова обявиха победа на първия тур на изборите за президент на Македония, като според обявените от Държавната избирателна комисия предварителни резултати, получени по електронен път, първият води с няколко хиляди гласа пред кандидата на опозицията. Двамата ще се изправят един срещу друг във втория кръг на 5 май.


Според резултатите след обработването на 99,7% от протоколите, за кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и останалите партии в управляващата коалиция Пендаровски са гласували 42,84% от избирателите, или 322 605 души, а за Силяновска, която е кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ – 42,24%, или 318 247 души.
И двата лагера обявиха победа и поискаха подкрепа от гласоподавателите на техния опонент Блерим Река, който получи 10,57% от вота (79 687 гласа).
Избирателната активност е 41,78%, най-ниската на президентски избори в Македония до момента. От общо 1 808 131 имащи право на глас, до избирателните секции са отишли 743 267 македонски граждани. 32 703 бюлетини са невалидни.
Пендаровски подчерта, че концепцията "Заедно напред" ще спечели във втория кръг и че мнозинството от гражданите са заявили, че искат да продължат напред.
„Мнозинството от гражданите показаха, че искат да вървят напред, а със Заедно напред ще победим и на 5 май. Нямам търпение да се хвана за работа от позицяита на президента, защото десет години тази страна нямаше президент. Изборът във втория тур ще бъде по-лесен. Искам да се обърна към всички, които гласуваха за Блерим Река, неопределените и онези, които гласуваха за Силяновска, но вътрешно са наясно с щетите, които носи тази концепция за разделение и връщане назад. Трябва да продължим да живеем в стабилна и развита държава“, заяви Пендаровски на пресконференция в неделя вечерта. „Всички трябва да вземат участие в европейските промени в Европейска Република Северна Македония“, добави той.
Той каза, че ще бъде европейският президент на всички граждани. Лидерът на СДСМ Зоран Заев отбеляза, че концепцията на Пендаровски е прогресивна и обединяваща, а на Силяновска е разрушителна и разделя хората.
„На тези избори и в първия, и във втория кръг, се решава дали ще продължим напред“, заяви министър-председателят.
„Две изцяло различни концепции ще се противопоставят във втория изборен кръг. Концепцията на Стево Пендаровски е прогресивна и обединява. Другата концепция на Гордана Силяновска е деструктивна и разделя народа. Знам, че на втория тур гражданите ще подкрепят още по-силно напредъка. Победата е в напредъка, в прогреса и в концепцията, която води към НАТО и ЕС. Ясно е, че на вторият тур и концепцията на Стево Пендаровски ще получи още по-голяма подкрепа и още повече граждани ще се присъединят към победата на Пендаровски. Мнозинството видяха разликата и постъпиха отговорно в първия изборен кръг“, заяви Заев.
Той отбеляза също, че ако загубят дори с един глас във втория тур, СДСМ ще отидат на предсрочни парламентарни избори.
Силяновска - Давкова заяви, че опозицията е спечелила изборите, ако се вземат предвид гласовете на Река. Според нея, това означава, че опозицията е успяла да убеди гражданите, че при липса на справедливост могат да се разказват само приказки за ЕС и НАТО.
Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ констатира, че заедно с кандидата Блерим Река, опозицията е получила 70 хиляди гласа повече.
„За някой като мен, който през цялата кампания говореше за нетърпимостта на тази система, на този режим, за неспазването на законите от една система, потънала в престъпност и корупция, това е най-важно. Опозицията успя да убеди гражданите, че в отсъствието на право и справедливост можем само да си говорим приказки за ЕС и НАТО. Само ако изпълним копенхагенските критерии ще може да се стигне до преговори с ЕС“, заяви Силяновска-Давкова.
Тя припомни, че по време на кампанията е казвала, че на Македония й трябва нов профил на лидерство, „европейско, смело и интелектуално, което не импровизира и не лъже“.
„Битката тепърва предстои. Но ако получим същия брой гласове и добавим тези на Блерим Река, всичко е ясно. И двамата говорим за върховенството на закона и правова държава. Приказката е демократична и европейска и само с тази реализация на приказката можем наистина да влезем в ЕС. В противен случай ще останем погребани в прехода. Не случайно свързвам президентските избори с новите предсрочни парламентарни избори. Ако беше демократично правителство, тази вечер то трябваше да обяви предсрочни парламентарни избори. Краят идва. Моите тези са ясни, потвърдени в региона, в страни с европейска демокрация. Македония е не само слаба държава, но и в много елементи е провалена държава. Необходима е радикална промяна. Това, което чуваме тази вечер, е открита подкрепа за това, което сме обещали“, каза Силяновска.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски добави, че е победила справедливостта. Властта, според него, е делегитимирана и е започнало падането на Заев, който влачи назад цялата държава.
„Нека заедно стигнем до тази толкова очаквана крайна победа във втория тур. Да победим Зоран Заев“, призова лидерът на опозицията.
На въпрос за малката разлика в гласовете, Мицковски отговори, че дори и да имат един глас повече, ще обявят победа.
Река оцени изборите като честни и демократични. Според него, избирателният списък не е реален и затова избирателната активност е ниска.
„Ние сме доволни от гласуването, особено в общините с албанско население, а също и в македонските общини. Имаме над 50 хиляди гласа, очакваме, че ще стигнем и до 80 хиляди и това е отличен резултат. Но не е важна бройката, а подкрепата. Това е началото на една нова политическа пролет, която ще бъде затвърдена на следващите президентски избори. Както казахме, че няма да търгуваме с гласове, така и се случи. Това са техните гласове и ние не търгуваме с гласовете на гражданите“, заяви Река, като не даде никаква информация кого ще подкрепи на втория тур.
Че представянето на Река наистина е отлично, си личи от това, че той спечели голям брой общини, в които доминира албанското население и които се смятат за крепост на ДСИ. Най-голямата партия на албанците в Македония подкрепи кандидатурата на Стево Пендаровски, но въпреки това той загуби в традиционните крепости на фракцията, оглавявана от Али Ахмети: Дебър, Гостивар, Тетово, Врабчище, Боговинье, Теарце, Сарай, Липково и Арачиново.
За победител във втория тур от изборите ще бъде обявен кандидатът, който получи мнозинството от гласовете, но при положение, че избирателната активност надхвърля 40% от имащите право на глас.

 

http://epicenter.bg

Станете почитател на Класа