Училище в Барселона заклейми „Червената шапчица“, била сексистка

Училище в Барселона заклейми „Червената шапчица“, била сексистка
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.04.2019
  • Сподели:

Сред счетените за стереотипни четива е и история за легендата за свети Георги – популярна книга в Каталуня, която отбелязва деня на светията на 23 април

Образователната система в Барселона надигна глас срещу емблематични заглавия от световната литературна класика за деца. Повод за негодуванието е наличието на стереотипи в историите, които според членове на Асоциацията на детски клубове Еspa i Lleure били с подчертано сексистки характер. Специалистите направили проверка в едно от училищата в Барселона и открили сред 600-те книги в нея детска литература със скрито сексистко послание, сред които била и легендарната приказна история на братя Грим за "Червената шапчица", пише в. „Гардиън", цитира woman.bg.

Вече няколко училища в града на Гауди са „запретнали ръкави", за да изчистят от рафтовете на библиотеките си детските книги с подобно съдържание. Интересното е, че сред тях е и история за легендата за свети Георги – популярно четиво в Каталуня, която отбелязва деня на светията на 23 април. Експертите от асоциацията направили задълбочен анализ на характера и описанията на героите във всяка една книга – от репликите, през мислите и емоциите, до външната им обрисовка. В резултат открили, че 30 на сто от тях били строго сексистки, със стереотипно изложение и „без педагогическа стойност". Според изследователите темата за подценяването на човек според половата му принадлежност се оказала особено силно застъпена в няколко версии на приказката за Червената шапчица.

Книгите незабавно били премахнати от лавиците, а „по-нестереотипните" били пощадени. След извършената акция е взето решение едно от училищата да създаде комисия по полова равнопоставеност, която да прави преглед на книгите.

 

http://epicenter.bg

Станете почитател на Класа