Кървави атентати в Шри Ланка

Кървави атентати в Шри Ланка
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.04.2019
  • Сподели:

След шестте бомбени взрива в католически църкви и хотели в Шри Ланка - с междувременно близо 200 убити и стотици ранени хора - в столицата Коломбо са последвали още две експлозии -

в хотел и в едно предградие.

 

 

 

 

Поредица експлозии в столицата Коломбо и на други места в Шри Ланка разтърсиха страната навръх католическия Великден. След първите шест бомбени взрива в католически църкви и в три луксозни хотела, които убиха 180 души и раниха най-малко 400 други, в столицата са последвали още две експлози - в един хотел и в Дехивала, най-голямото предградие в Коломбо. Според властите в Шри Ланка, взривовете в две от църквите са били извършени от атентатори самоубийци по време на великденските служби, когато църквите са били препълнени с хора.

 

Sri Lanka Colombo Explosion in St. Anthony's Kirche (picture-alliance/AA/C. Karunarathne)

Разрушената църква "Св. Антоний" в Коломбо

 

Според Ройтерс, само в една от църквите, намираща се в град Котахена, северно от столицата Коломбо, са загинали повече от 50 души. Кадри показват тела, повалени на земята, кръв и разрушен покрив. Най-малко 25 души са загинали при атака срещу църква в град Батикалоа в Източната провинция. 

Атакуваните църкви са в три различни града - "Св. Антоний" в столицата, "Св. Себастиан" в Катувапития, на 30 км северно от Коломбо и "Цион" в Батикалоа, 250 км източно от столицата. Експлозията в Коломбо е била първата, другите са последвали след около половин час. Засегнатите от нападенията хотели са "Шангри-Ла", "Кингсбъри" и "Синамон Гранд". 

 

Sri Lanka Colombo Explosion am Shangri-La Hotel (Getty Images/AFP/I. S. Kodikara)

След експлозия в хотела "Шангри-Ла"

 

Сред засегнатите има десетки чужденци. Според съобщение на българското Министерство на външните работи, няма данни сред тях или сред пострадалите да са български граждани.  

Данните за загиналите и ранените са разнопосочни, болниците са пълни, все още цари хаос. Президентът призова жителите да не се поддават на слухове. Според местни издания, утре училищата в цялата страна ще останат затворени.

Експлозиите станаха, докато католическият свят празнува Възкресение Христово. 

Съвпадението на взривовете на няколко места почти по едно и също време прави достоверно предположението, че те са умишлено предизвикани. До този момент никоя групировка не е поела отговорност за кръвопролитните нападения. До 2009 г. Шри Ланка в продължение на десетилетия воюва срещу тамилските сепаратисти и по време на тази война бомбените взривове в столицата са нещо обичайно. 

 

Sri Lanka Colombo Militär nach Explosion vor St. Anthony's Kirche (Reuters/D. Kiyanawatte)

Църквата "Св. Антоний" в Коломбо

 

Междувременно агенция "Франс прес" съобщи, че преди 10 дни шефът на полицията е предупредил за очаквани самоубийствени атаки в "известни църкви". От чужда разузнавателна служба е постъпила информация, че терористичната група "Таухид джаамат" (организация на ислямисти, свързана с оскверняване на будистки статуи) готви атентати в страната.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа