Структурата на Нотр Дам е спасена

Структурата на Нотр Дам е спасена
  • Автор:  investor.bg
  • Дата:  
    16.04.2019
  • Сподели:

Френски служители и началникът на пожарната в Париж поясняват, че забележителните правоъгълни кули на катедралата Нотр Дам са спасени от пожара, който причини ужасяващи щети.

Държавният секретар на Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес заяви пред телевизионния канал BFM, че властите остават „благоразумни", но са „много по-оптимистични“, отколкото по-рано през нощта, предава Bloomberg. 

ен. Жан-Клод Гале, началник на пожарната в Париж каза пред BFM,  че голямото постижение на стотици пожарникари e попречило на пламъците да се разпространят в северната кула на камбанарията.

Гале казва, че две трети от покривите на Нотр Дам са „опустошени“ , а един пожарникар е ранен. Пожарникарите ще продължат да работят през нощта, за да охладят структурата.ю

Огромните пламъци вече са потушени, но огънят продължава да гори в средновековната катедрала в историческия център на Париж. Продължават да се изливат милиони тонове вода, изпомпвани направо от река Сена, предава Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Дронове са помогнали на пожарникарите, като са им показвали къде да насочват струите.

Припомняме, че по-рано днес пожар избухна в един от символите на Париж, 850-годишната катедрала Нотр Дам /Света Богородица/ в центъра на града. Огънят тръгна от покрива в реставрация. Инцидентът започна след 18ч. местно време /19 ч. българско/. Междувременно стана ясно, че кулата с форма на стрела на парижката катедрала е рухнала под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вечер в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки".

Прочетена 369 пъти

Станете почитател на Класа