Макрон «вбесява» членове на ЕС

Макрон «вбесява» членове на ЕС
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    16.04.2019
  • Сподели:

Миналата седмица Емануел Макрон два пъти изпълняваше „соло“ на европейската арена, отказвайки да подкрепи други членове на ЕС по въпросите на брекзит и започването на търговски преговори със САЩ, съобщи Le Parisien. Според публикацията целта на този демарш е да се яви пред европейските избиратели като защитник на европейския суверенитет в навечерието на изборите за Европейски парламент. Междувременно изолационистката позиция на Макрон все повече вбесява партньорите от ЕС, отбелязва вестникът.

 

 

В края на миналата седмица на европейската „шахматна дъска“ се разиграваше доста необичайна партия, пише Le Parisen. Емануел Макрон многократно изпълняваше "соло", изразявайки твърда позиция, първо по въпроса за брекзит, а по-късно и по повод началото на търговските преговори на Европейския съюз със САЩ, единственият противник на които в ЕС е Франция.

Според Елисейския дворец и двете събития се подчиняват на „единна логика“, която се основава на „загриженост за европейските амбиции“. Според публикацията, предвид предстоящите избори за Европейски парламент, резултатът от които ще бъде от решаващо значение за оставащия президентски мандат на Макрон, както и факта, че Брюксел не е популярен в очите на общественото мнение, подобни „сблъсъци“ с мнозинството в ЕС позволяват на Макрон да противопостави защитата на европейския суверенитет пред перспективата на национализма.

Както отбелязват в Елисейския дворец, за френския лидер това е борба за Европа, „способна да защити нашите интереси и нашите ценности”, а съпротивата срещу търговските преговори със САЩ е идеалният аргумент в защита на тази концепция - „силният защитник на ЕС” се противопоставя тук на Америка на Тръмп. За Макрон този демарш е също така възможност да се припомни, че „Франция е против започването на всякакви търговски преговори със страна, намираща се извън Парижкия договор за климата“, като се отчита важността на ролята, която екологичните въпроси играят в предстоящите избори.

При това, според Макрон, който твърди, че е „еврофил“, но не и „еврофанат“, „няма нищо по-лошо от това да се радваме в Европейския съюз в сегашната му форма“. "Той винаги казваше: "Искам да променя Европа, защото вярвам в нея." Той е убеден, че статуквото не може да продължи дълго. Няма нищо по-лошо от прекратяването на заседанията на Европейския съвет с пресконференции, където всеки се преструва, че всичко е наред“, разказват съветниците на френския президент.

Подобни съображения стоят и зад силните изявления на Макрон по въпроса за брекзит. В Париж за оттеглянето на Великобритания от ЕС се говори по следния начин: „Не можем да сме свикнали да свикваме съвещания, за да подготвяме срещи, на които няма да се вземе решение. Не искаме това да продължи две години." Следователно целта на Макрон е да се яви като борец за промяна, дори и да не води до очевиден ефект.

Разбира се, такава позиция се отдава на лидера на Франция не лесно, признават в Париж. Въпреки че Елисейският дворец продължава да декларира силата на френско-немския съюз и се радва на успеха на отвореното писмо на Макрон към европейците в страните от Бенелюкс, Испания и Швеция, в действителност вътре в Европейския съюз френският президент все по-често се оказва изолиран, с което „вбесява” другите членове на ЕС, отбелязва вестникът.

 

Превод: М.Желязкова

Прочетена 411 пъти

Станете почитател на Класа