Най-големият самолет в света направи първия си полет

Най-големият самолет в света направи първия си полет
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    15.04.2019
  • Сподели:

След няколко години на разработване и различни тестове, Stratolaunch, най-големият самолет в света, на 12 април за първи път извърши полет над пустинята Мохаве (Калифорния, САЩ).


Гигантът на компания Stratolaunch Systems, оборудван с шест големи турбовитлови двигателя, направи тестов полет над околността. Събитието беше внимателно наблюдавано от фотографи, авиационни ентусиасти и експерти от космическата индустрия.


Аерокосмическият фотограф Джак Бейър улови момента на излитането и първите минути на кораба във въздуха. "Това е най-големият самолет в света, толкова е огромен, че не би трябвало да може да лети", каза Бейър пред местните медии.


"Екипът на Stratolaunch с полета на този рекорден самолет, е поставил исторически крайъгълен камък, става дума за достигане началото на открития космос и отвъд него", пише Томас Зурбухен от Дирекцията за научни мисии на НАСА в Twitter.


Stratolaunch е предназначен за транспортиране и изстрелване на ракети-носители в орбита около Земята. Той обещава да предложи на военните, частните компании и дори на НАСА по-икономичен начин да стигне до космоса.


Корабът се състои от два близнака по 72 метра, сглобени от два стари Boeing 747 на авиокомпанията United Airlines и има размах на крилата от 117 метра. Той има площ, еквивалентна на футболно игрище и е рекорд в историята на авиацията.
Самолетът извърши редица скоростни изпитания, по време на които достигна нова максимална скорост от 219 километра в час с вдигнати колесници.

Прочетена 299 пъти

Станете почитател на Класа