Снимки от повърхността на астероид, който може да удари Земята в бъдеще

Снимки от повърхността на астероид, който може да удари Земята в бъдеще
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    15.04.2019
  • Сподели:

Тази седмица НАСА пусна нови снимки, направени от сондата OSIRIS-REx, от разстояние само 4,8 километра от астероида Бенну.


Снимките, заснети на 7 март с камерата PolyCam на сондата, показват детайлите от повърхността му.


Може да се види най-голямата скала в северното полукълбо на Бенну, която достига височина от 23,5 метра.


Друга снимка показва терен близо до екватора на астероида. От двете големи скални образувания, горната дясна част има дължина 21 метра, което се равнява приблизително на четири паркоместа.


Голям брой големи скали са открити в регион, разположен в южното полукълбо на Бенну. За да се даде представа за пропорциите, повече или по-малко равната и правоъгълна скала, заснета вляво от центъра на сниманата площ, е широка 12.1 метра.


"Това е добър пример за някои от наклонените ъгли на гледане, върху които работим, за да се получи снимка на Бенну," написа в своя профил в Twitter екипът, който управлява OSIRIS-REx: "Сенките от този ъгъл дават усещане за височината на скалата и от този ъгъл можем да видим повече детайли на повърхността. "


Космическият кораб OSIRIS-REx навлезе в орбитата на Бенну през декември 2018 г. Той стартира през септември 2016 г., с цел да донесе на Земята образец от повърхностните материали на астероида, за да се получи допълнителна информация за произхода. на Вселената.


Бенну е астероид с диаметър около 500 метра. Той извършва орбита около Слънцето на всеки 436.604 дни (1.2 години) и на всеки 6 години идва много близо до Земята. Тези близки срещи дават на Бенну голяма вероятност да падне на Земята в края на XXII век. Неговият размер, примитивният състав и потенциално опасната орбита го правят един от най-очарователните и достъпни астероиди наблизо, както и идеалният астероид за OSIRIS-REx, обяснява уебсайтът на мисията.

Станете почитател на Класа