Гърция вече не е „черна овца“

Преди четири години бяхме провалена държава, но днес сме страна, която всички припознават и си върнахме репутацията, заяви премиерът

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че с присъединяването на Гърция към инициативата 16 + 1, която включва страните от Централна и Източна Европа и Китай, страната му потвърди водещата си роля на Балканите и подобри имиджа си, предава македонската агенция "Макпресс", цитирана от "Фокус".

 

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/516/Image_6834516_126.jpg

 

Гръцкият премиер заяви, че неговата страна е център на връзката между региона и стълб на стабилността, сигурността и сътрудничеството в североизточното Средиземноморие, особено след подписването на Договора от Преспа.

„Гърция преди четири години беше провалена държава, европейската "черна овца" без достъп до големите предизвикателства и събития в региона и в конфликт със съседите си", каза Ципрас, добавяйки, че Гърция днес е страна, която всички признават, която излезе от икономическите трудности и проблеми и си върна репутацията.

Гръцкият премиер отбеляза също, че Гърция трябваше да стане член на инициативата 16 + 1 през 2012 г., но Китай и 16 други страни не я приеха именно заради "конфликта" със северната съседка, която беше в тази организация, но под нейното старо име.

"Гърция очевидно не можеше да участва", каза Ципрас, добавяйки, че в Гърция смятаха, че гръцката позиция за името на северната съседка се следи по света, а това е погрешно.

Станете почитател на Класа