Тайният и мизерен живот на...

...модераторите на Facebook в Америка Сблъсъкът с конспиративни видеоклипове, мемета кадри на насилие карат служителите на Cognizant да борят стреса с трева, секс и наркотици

 

 

Всеки, който модерира съдържанието във Facebook, трябва да е доста дебелокож. Това си е ясно. Не всеки може да се справи с четенето на текстове за насилие, расистко или нецензурно съдържание през целия ден и в гледане на екстремни снимки и видеоклипове. Но една публикация на The Verge сега изкарва наяве факта, че компанията поддоставчик, която следи съдържанието на социалната платформа, плаща твърде малко за психологическата тежест върху своите служители.

 

Тайният и мизерен живот на модераторите на Facebook в Америка

 

Така например модераторите на съдържание печелят по 15 долара на час, разполагат с по две 15-минутни паузи, една 30-минутна почивка за обяд и девет така наречени „уелнес“ минути на ден. По-голямата част от това време обаче минава в чакане за тоалетна, защото има едва няколко тоалетни за стотици служители. Част от персонала казва пред медията, че много хора се справят с огромния стрес само чрез употребата на наркотици и секс по време на работа.

 

През последните три месеца Чейси Нютън интервюира дузина настоящи и бивши служители на Cognizant във Финикс. Всички са подписали споразумение за конфиденциалност с Cognizant, в което са се ангажирали да не обсъждат работата си за Facebook, или дори да признават, че Facebook е клиент на Cognizant. Секретността има за цел да предпази служителите от потребители, които могат да са ядосани заради дадено решение за модериране на съдържанието и да се стремят да го разрешат с известен вече контрагент на Facebook.

 

Споразуменията също така имат за цел да попречат на изпълнителите да споделят личната информация за потребителите на Facebook с външния свят във времена, в които темата за контрола върху темите, свързани с поверителността на данните, става все по-гореща.

 

Но секретността също така изолира Cognizant и Facebook от критиките за техните условия на труд, казват модераторите. Те са подложени на натиск да не обсъждат емоционалния натиск, които им причинява тяхната работа, дори и с близки, което води до увеличаване на чувството на изолация и безпокойство. За да ги предпази от потенциални отмъщения, както от техните работодатели, така и от потребители на Facebook, авторът на The Verge се e съгласил да използва псевдоними за всички, посочени в статията, с изключение на вицепрезидента на Cognizant по операциите и услугите в областта на бизнес процесите Боб Дънкан и директора на Facebook по управление на глобалните партньори Марк Дейвидсън.

 

Като цяло служителите описват едно работно място, което непрекъснато е на ръба на хаоса. Става дума за среда, в която служителите се справят, като разказват мръсни вицове за самоубийства, а след това пушат трева по време на почивките, за да потушат емоциите си. Това е място, в което служителите могат да бъдат уволнени, защото са направили едва няколко грешки на седмица - и където тези, които остават там, живеят в страх от бившите колеги, които се връщат, за да търсят отмъщение.

 

Това е място, където в рязък контраст с предимствата на служителите на Facebook, ръководителите на екипите микромениджират всяка почивка за тоалетна или за молитва, където служители с отчаяна нужда за допамин правят секс в клетките под стълбищата и в стая, запазена за кърмещи майки. На двама служители мюсюлмани е било наредено да спрат да се молят по време на деветте си минути от определеното време за уелнес. Това е среда, в която служителите развиват тежка тревожност, докато са все още се обучават за дейността си във фирмата, и продължават да се борят с травматичните симптоми дълго след като напуснат; и когато професионалните психологически съвети, които им предлага Cognizant, завършват в момента, в който те напуснат или бъдат уволнени.

 

Модераторите разказват, че това е място, където конспиративните видеоклипове и мемета, които виждат всеки ден, постепенно ги принуждават да прегърнат крайни мнения. Един одитор тръгнал по пода, популяризирайки идеята, че Земята е плоска. Бивш служител заявил пред репортера на The Verge, че е започнал да поставя под съмнение някои аспекти на Холокоста. Друг бивш служител е заявил, че е начертал възможности за бягство от къщата си и спи с пистолет до себе си. Той признава: „Вече не вярвам, че случилото се на 11-и септември бе терористичен атентат".

 

По време на тренинг за начинаещи служители Кло избягва от залата за обучения, за да плаче известно време в стаята за почивка, а след това в банята, но започва да се тревожи, че липсва прекалено дълго от обучението. Тя е имала неистово желание за работа, когато е кандидатствала, като неотдавна е завършила висшето си образование, без други непосредствени перспективи. Когато стане модератор на пълно работно време, тя ще взима по 15 долара на час – с 4 долара повече от минималната заплата в Аризона, където живее, и по-високо заплащане, от това, което може да очаква от повечето работни места в сектора на търговията на дребно например.

Модераторите във Финикс ще правят само по 28 800 долара на година - докато средностатистическият служител на Facebook получава средна годишна заплата от 240 000 долара.

 

Всеки модератор, с когото e разговарял The Verge, е показвал гордост от работата си и е говорил за нея с дълбока сериозност. Те са искали само служителите на Facebook да ги смятат и третират като равнопоставени. 

„Ако не бяхме там, вършейки тази работа, Facebook щеше да е толкова грозен", казва модератор. „Виждаме всички тези неща от тяхно име. И по дяволите, взимаме някои грешни решения. Но хората не знаят, че зад тези места в действителност има човешки същества“.

 

Фактът, че хората не знаят, че зад модерацията стоят човешки същества, разбира се, е умишлено провокиран. Facebook би предпочел да говори за напредъка си в областта на изкуствения интелект и да изпъква перспективата, че зависимостта му от човешки модератори намалява с времето.

 

0a

 

Но като се имат предвид границите на технологията и безкрайните разновидности на човешката реч, този ден изглежда много далеч. В същото време моделът за кол център по съдържанието взима грозен данък от много от своите служители. В ролята си на първи отговор на платформа с милиарди потребители, тези служители изпълняват критична функция на съвременното гражданско общество. В същото време им се плаща по-малко от половината от заплащането на мнозина, които работят на фронтовата линия. Те вършат работата толкова дълго, колкото могат, а когато напуснат, декларацията за поверителност ще гарантира, че ще се оттеглят в мълчание.

А за Facebook ще изглежда, че те изобщо не са работили там. Технологично никога не са го правили.

Станете почитател на Класа