Насилието в Париж се завърна

Насилието се върна във френската столица Париж в събота, когато „жълтите жилетки“ протестираха за 18-ия си пореден уикенд. Кадри от телевизионни канали показваха разбити витрини на магазини на „Шан-з-Елизе“, както и от претарашени ресторанти. В близост до емблематичния булевард една банка бе подпалена, която доведе до 11 ранени в сградата, включително двама полицейски служители, предаде AFP, цитирана от Bloomberg.ентата на шикозния ресторант Fouquet, който сутринта бе разграбен, бе подпалена за кратко. Луксозни бутици, сред които такива на брандовете  Bulgari, Boss и Lacoste, също пламнаха, докато демонстранти скандираха: "Революция!"

 

Мирна демонстрация срещу изменението на климата.

 

На фона на разграбването на магазини на емблематичния парижки булевард, протестиращи призоваваха тълпата да се насочи към намиращия се наблизо Елисейския дворец - официалната резиденция на френския президент Еманюел Макрон. Самият Макрон обаче не е в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщиха от неговата канцелария.

 

Насилието в Париж се завърна с новия протест на „жълтите жилетки“

 

Органите на реда се опитаха да разпръснат тълпата със сълзотворен газ и част от „Шан-з-Елизе“ потъна в гъста мъгла.

Така наречените „жълти жилетки“, наречени така заради жилетките за безопасност на шофьорите, започнаха да демонстрират в цялата страна в края на ноември. Протестите бяха предизвикани от планираното увеличаване на данъците върху бензина, но движението прерасна в протест с различен микс от искания, вариращи от отмяната на по-ниската скорост по второстепенните пътища, до оставката на президента Еманюел Макрон.

В края на деня премиерът Едуард Филип се срещна с ръководители на полицията близо до „Шан-з-Елизе“, за да им благодари за работата. Той определи ситуацията като „изключително напрегната“ и „неприемлива“.  „Тези, които извиняват или насърчават" подобни действия, са "съучастници“, предупреди той.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди действията на, по думите му, "професионалните" вандали и призова полицията да отговори "с най-голяма твърдост". 

Днешната, 18-а поред събота на мобилизация на "жълтите жилетки" бе белязана от нов подем на насилието след сравнителната загуба на инерция от протестното движение през последните седмици. Сцените на грабежи и сблъсъци напомниха за онези на 24 ноември и в началото на декември, отбелязва AFP.

Тогава кадрите с опустошения булевард "Шан-з-Елизе" и поругаването на Триумфалната арка обиколиха света. Над 100 души са били задържани при протеста на "жълтите жилетки" в Париж по последни полицейски данни.

Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи, че 10 000 демонстранти са се събрали в столицата и още 4500 - в останалата част от страната. 

 

0a

Около 3000 души се включиха в протеста в Париж миналата седмица - значително по-малко, отбелязва AP.

Френската столица също бе сцена на паралелни мирни протести срещу изменението на климата, този път най-вече в близост до операта, съобщават новинарски канали.

 

 

 

Станете почитател на Класа