„Златна виза” за Гърция срещу...

„Златна виза” за Гърция срещу...
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.03.2019
  • Сподели:

С 250 000 евро, инвестирани в недвижим имот, руснаци, китайци и турци си купуват "златна виза" за Гърция и свободата да живеят в Европейския съюз. За пет години гръцкият бюджет набъбна с близо милиард. Мнозина обаче смятат тази практика за съмнителна.

https://m.investor.bg/images/photos/0264/0000264482-article3.jpg

Мечтаете за нов живот в Гърция или в ЕС? Рекламата за неевропейски граждани е разположена на видно място пред парламента в Атина. Много китайци, руснаци и турци се възползват от нея. ЕС е в нозете на всеки, който инвестира в Гърция поне 250 000 евро в недвижим имот. Никъде другаде европейският паспорт не е толкова евтин, колкото в южната ни съседка. Шефът на "Enterprise Greece", който рекламира т.нар. "златна виза", твърди обаче, че нещата не са толкова лесни.

„Златна виза” за Гърция срещу 250 000 евро инвестиция в имот

„Има строг контрол от страна на посолствата и банките, които проверяват произхода на парите и биографиите на хората. Има случаи, в които проверките траят по две години. Бих се изненадал, ако има дори един случай на нарушаване на закона, при който въпреки това да е издадена „златна виза", обясни Стеригулис.

Бизнесът със „златните визи" обаче бележи бум и търсенето расте постоянно. Всъщност китайците имат право да изнасят от страната само по 50 000 евро на човек. Брокерите не крият, че винаги има начини за заобикаляне на правилата.

Нито китайското консулство, нито гръцката служба, която разследва прането на пари, пожелаха да отговорят на въпросите ни.

https://i1.wp.com/www.cities-of-europe.com/wp-content/uploads/2016/01/kolonaki-square.jpg?resize=640%2C426&ssl=1

Срещаме се с икономическия консултант Йенс Бастиян в богатия квартал на Атина „Колонaки". Там китайците инвестират с удоволствие, но жилищата често стоят празни. През последните пет години са издадени почти 10 000 гръцки паспорта и в гръцката хазна са се влели около 1 милиард евро.„Гърция отново получава инвестиции по програмата "златна виза" и то не само от китайци, а и от руснаци, и турци. Но произходът на тези пари и репутацията на онези, които купуват недвижими имоти, трябва да бъдат по-сериозно проверявани. А често това не се случва", коментира Йенс Бастиан.

0a

Корупция, пране на пари, отлив на капитали, укриване на данъци - така звучат обвиненията във връзка с продажбата на паспорти. Въпреки това бизнесът с гражданството се превърна в сериозен източник на приходи в много страни-членки на ЕС.

Прочетена 427 пъти

Станете почитател на Класа