Пентагонът: САЩ не трябва да изоставят политиката на превантивна ядрена атака

САЩ не трябва да се отказват от политиката на превантивна ядрена атака, ако не искат да "опростят вземането на решения от противника", заяви шефът на съвместните началник щабове на въоръжените сили Джозеф Дънфорд, по време на изслушване пред Комитета на въоръжените служби на Сената на САЩ.

 

"Настоящата политика е правилната политика", каза Дънфорд, коментирайки законопроект за забрана на превантивни ядрени атаки, който бе представен през януари в Конгреса на САЩ от демократите.


"Не бих препоръчал каквато и да е промяна, която опростява вземането на решения от противника", добави генералът.


Също така Дънфорд подчерта, че съществуват редица обстоятелства, които в бъдеще могат да доведат до дискусия по въпроса за превантивната ядрена атака на най-високо ниво. "Мога също да си представя някои ситуации, в които може да не искаме да изключим тази възможност за президента на САЩ, Доналд Тръмп", каза той.


Политиката „Да не си първи" при използване на ядрени оръжия беше подкрепена от конгресмена Адам Смит и сенаторката Елизабет Уорън, която започна кампанията си за кандидат на демократите за президентските избори през 2020 година.


Сегашната американска ядрена стратегия се смята за "опасна" от тези политици.

Станете почитател на Класа