Пхенян оценява прекратяване на преговорите с Вашингтон за денуклеаризация на страната

Северна Корея планира да не продължава преговорите със Съединените щати по въпроса за денуклеаризацията на страната, заяви на пресконференция на 15 март заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чо Сон Хай.

 

"Ние не възнамеряваме да правим отстъпки на исканията на САЩ по никакъв начин, още по-малко да провеждаме такива преговори за денуклеаризация" каза той, цитиран от ТАСС.

 

Заместник министърът заяви, че лидерът на страната Ким Чен Ун скоро ще направи изявление за официалната позиция на Пхенян относно преговорите с Вашингтон.


Втората среща на върха между президентите на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се проведе на 27 и 28 февруари, но приключи по-рано от очакваното без постигане на споразумение.


Северна Корея предложи "постоянно и напълно да демонтира" ядрения обект в Йонгбйон, "в присъствието на американски експерти", ако действието на 5 резолюции на ООН, приети през 2016 и 2017 г., бъде преустановено, като се посочва, че става дума само за частично спиране на ограниченията, а не за общото им прекратяване.


От своя страна, Тръмп заяви, че Северна Корея е призовала за пълно премахване на санкциите. "Не можем да го приемем, тъй като тези области са по-малко важни от областите, които искаме", каза Тръмп.

Станете почитател на Класа