Тръмп нарежда да дадат 5 милиона долара на Белите каски

Съединените щати възнамеряват да осигурят 5 милиона долара за продължаването на "жизнените операции на белите каски в Сирия", обяви специалният пратеник на САЩ за Сирия, Джеймс Джефри. Длъжностното лице, което е и делегат на Вашингтон в Глобалната коалиция срещу терористичната група Ислямска държава, направи това изявление в рамките на третата конференция в Брюксел (Белгия) за подкрепа за бъдещето на Сирия и региона.

 

Според изявлението, това финансиране на организацията "Бели каски" е поръчано от президента на САЩ Доналд Тръмп и все още подлежи на одобрение от Конгреса на САЩ. "Американското правителство силно подкрепя работата на белите каски", се казва в документа, като се казва, че членовете на тази организация са "спасили повече от 114 000 живота след началото на конфликта" в Сирия.


Американската страна твърди, че организацията "Бели каски" има повече от 2 800 доброволци, които "продължават да предоставят операции за търсене и спасяване, спешно реагиране и възстановяване, за да помогнат на цивилните в областите, извън контрола на режима."


Въпреки че документът определя белите каски като "героични спасители", които имат "най-опасната работа в света", дейностите на тази група са осъждани като терористични от Дамаск и Москва. Сирийското правителство многократно обвини тази организация, че е част от ислямистки бунтовнически групи. Русия, от своя страна, разкри участието им в инсценирането на предполагаеми химически атаки в Сирия, с цел изкуствено да се създаде претекст за военна намеса в тази арабска страна.


През декември миналата година постоянният представител на Русия в ООН Васили Небензия заяви, че белите каски трябва да бъдат класифицирани като терористи. "Това е псевдохуманитарна организация, всъщност тя е клон на терористичната организация Фронт Ал Нусра, която е дискредитирана от престъпления, документирани на територията на Сирия", каза дипломатът, добавяйки, че групата "има представители на Запад".


Небензия заяви, че западните страни, които финансират тази организация, са наясно с терористичния й характер, въпреки че предпочитат да не говорят за това. "Белите каски заслужават да бъдат в списъка на терористичните групировки на ООН", подчерта руският дипломат в този контекст.


Организацията "Бели каски", която по-късно прие името Сирийска гражданска отбрана, беше създадена между края на 2012 г. и началото на 2013 г. от Джеймс Ле Месюриер, бивш офицер от британската армия, който започна да обучава първите "граждански защитници" в Турция.

 

Те действат на териториите, контролирани от въоръжената опозиция в Сирия, особено от фронта на Ал Нусра, свързан с Ал Кайда


Белите каски получават безвъзмездно дарения от Американската агенция за международно развитие (USAID), както и от Обединеното кралство, Дания и Япония

Станете почитател на Класа