Полската католическа църква призна, че над 380 свещеници са малтретирали деца в продължение на почти 30 години

Полската католическа църква призна, че над 380 свещеници са малтретирали деца в продължение на почти 30 години
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.03.2019
  • Сподели:

Лидерите на Католическата църква в Полша признаха, че общо 382 духовници сексуално са насилвали деца между 1990 и 2018 г. Така Полша се присъедини към Австралия, Чили, Германия и САЩ, открили подобни случаи. в техните църкви.

 

"Това е особено болезнен и трагичен проблем, тъй като е свързан с хора, посветили се на служене на Църквата и на други човешки същества, те имат социално доверие и това социално доверие е нарушено по много трагичен начин", каза по време на пресконференция във Варшава Архиепископ Марек Едрашевски, цитиран от Ройтерс.

 

Подробно данните показват, че между 1990 и 2018 г. 382 духовника са насилили сексуално 624 жертви, включително 198 момчета под 15 години и 184 на възраст между 15 и 18 години. Имената на престъпниците не бяха разкрити.

 

"Ние знаем, че това е само върхът на айсберга", каза Адам Зак, координатор за защита на децата и младите хора в полския епископат, цитиран от AFP. В същото време, приматът на Полша Войчех Полак подчерта, че дори един случай на сексуално насилие от свещеници "носи болка и срам".

 

Миналата година полските епископи се извиниха на жертвите на сексуално насилие от представители на католическата църква в страната си и казаха, че са започнали да събират данни, за да "определят причините за тези събития и да оценят тяхната величина".

 

През февруари членовете на полската благотворителна организация „Не се страхувайте", която предоставя помощ на жертви на сексуални престъпления от свещеници, представиха на Папа Франциск резултатите от друго разследване, разкрило около 400 случая на сексуално насилие в Католическата църква на страната.

 

Докладът показва, че 85 духовници са осъдени за педофилия. Съобщава се, че 88 други случая на сексуално насилие в Църквата са разкрити от медиите, а 95 свещеници са обвинени от техните жертви. В същото време документът разкрива, че 24 архиепископи и епископи са били наясно с престъпленията, но са ги покрили.

 

"Ние изискваме отварянето на архивите на полската църква и представянето на цялата информация за правонарушителите на силите на реда, защото църквата не може да бъде над закона", гласи докладът.

 

През последните години католическата църква е разтърсена от многобройни секс скандали в различни страни, включително Австралия, Чили, Германия и САЩ. Според оценки на организацията Ending Clergy Abuse (ECA), най-малко 100 000 души в света са претърпели някакъв вид сексуални злоупотреби.

 

През август 2018 г. и преди едновременното разследване на членове на Католическата църква, осъдени за педофилия, папа Франциск поиска прошка чрез публично писмо и открито призна вината на цялата църковна общност за извършените престъпления.

Прочетена 239 пъти

Станете почитател на Класа