Китай се настанява трайно в Европа

Китай се настанява трайно в Европа
  • Автор:  Йохен Фагет
  • Дата:  
    16.03.2019
  • Сподели:

В кризата ЕС наложи на Португалия строги финансови ограничения, докато в същото време Китай инвестира масирано в страната. Чудно ли е тогава, че сега португалският премиер се изявява в ЕС като защитник на Пекин?

 

 

 

 

Това трябва много да е ядосало европейските политици: точно когато румънското ротационно председателство обявяваше, че в бъдеще ЕС ще следи много строго за неевропейските (разбирай - китайските) инвестиции в стратегическите промишлени отрасли, португалският премиер Антонио Коща защити китайската инвестиционна политика, която тревожи много европейци. За вестник Файненшъл Таймс той заяви, че контролът е нещо хубаво, но той не бива да води до протекционистични мерки. "Ние имаме много положителен опит с китайските инвестиции. Китайците уважават нашите закони и правилата на пазара", увери Коща.

 

Portugal Marcelo Rebelo de Sousa empfängt Xi Jinping (Reuters/P. Nunes)

 

От 2010 година насам, след икономическата криза, китайски фирми навлизат масирано на португалския пазар: купени бяха бившата държавна енергийна компания REN, най-големите застрахователни дружества, най-големите частни болници, много банки. Това даде основание на критиците да твърдят, че страната се разпродава. Освен това китайците контролират и няколко от по-малките електрически компании и направиха опит да погълнат водещия производител на електричество в страната - дружеството EDP. Опитът за придобиване се провали, след като американците възразиха (FDP работи също и на американския пазар). 

Троянски кон?

Съществуват съмнения дали Португалия е на страната на ЕС, когато въпросът опира да китайските интереси. "Антонио Коща не е троянски кон на китайците в ЕС. Той е техният боен кон", казва професор Жоао Дуке от Висшия икономически институт в Лисабон.

 

Нормална гледка по улиците на Лисабон - китайските банки, като Haitong-Bank (на снимката)

Нормална гледка по улиците на Лисабон - китайските банки, като Haitong-Bank (на снимката)

 

Отношенията между двете страни, които имат 500-годишна история, никога не са били по-добри от днес. Сегашният португалски премиер от години се изявява като истински приятел на Китай, чийто президент Си Цзинпин наскоро му се отблагодари за това с лично посещение в Португалия. По време на кризата Китай помогна много на Португалия, като изкупуваше португалски държавни облигации, които никой не искаше. В същото време помощта на ЕС се изразяваше в това да накара Португалия да изпълни волята на Тройката - ЕЦБ, ЕК, и МВФ - за строги икономии и реформи.

"ЕС сега си плаща сметката"

Евродепутатката Ана Гомеш твърди, че именно Тройката е оставила Португалия в ръцете на китайците. "И сега ЕС си плаща сметката за това", казва тя. Гомеш е от Социалистическата партия на премиера Коща, но не одобрява курса на своя съпартиец. Тя припомня, че Китай не спазва човешките права, че с инвестициите си в Европа Пекин преследва политически цели, както и че много от тези инвеститори всъщност са държавни фирми. По думите на португалската евродепутатка, тези китайски концерни не трябва да бъдат допускани в европейските стратегически промишлени отрасли.

 

Илидио Серодио от Португалско-китайската търговска камара

Илидио Серодио от Португалско-китайската търговска камара

 

Илидио Серодио от съвместната Португалско-китайската търговска камара също признава, че големите китайски концерни се стремят да разширят влиянието си в целия свят. В Европа те проникват през по-малки държави, като Португалия или Гърция, но от друга страна това носи икономически ползи на тези страни. "Португалия може само да спечели от добрите си отношения с Китай", казва предприемачът, който обаче също си дава сметка за свързаните с това опасности. 

Засилване на влиянието върху малките държави

От няколко години Китай полага усилия да стъпи и на Азорските острови, където неотдавна се сдоби с едно пристанище в близост до американска военновъздушна база. "Китайците искат да имат собствена база в Атлантическия океан, но няма да им се получи", казва той. 

Без никакво съмнение обаче китайците ще разширяват влиянието си в Европа чрез инвестициив някои от по-малките страни-членки на ЕС, убеден е Серодио. Португалският премиер Антонио Коща знае това, но поне за момента на вижда никаква опасност. "В това отношение той е оптимист", казва представителят на съвместната Търговска палата.

 

Професорът по икономика Жоао Дуке

Професорът по икономика Жоао Дуке

 

Икономистът Жоао Дуке е на друго мнение. "По време на кризата Китай не само изкупуваше португалски държавни дългове, а успя също да си осигури солидни властови позиции с придобиването на редица фирми. Затова сега Португалия не може да заеме твърда позиция срещу китайската експанзионистична политика", посочва той.

ЕС сам си е виновен

Професор Дуке също критикува бездействието на ЕС. "ЕС подтикваше Португалия да продава колкото може повече, а сега се оплаква от последствията", казва той и допълва, че може да стане и още по-лошо: Ако световната конюнктура продължи да се влошава, Португалия отново може да изпадне в затруднено положение, а Китай да поеме ролята на спасител, разширявайки още повече влиянието си.

"Вероятно официалното изявление на португалския премиер е един вид подготовка за евентуални бъдещи финансови инжекции от Китай", казва Дуке. Той смята, че Европа има пълно право да гледа критично на тесните връзки между Португалия и Китай, макар сама да е допринесла за тях.

 

 

 

 

 

Прочетена 500 пъти

Станете почитател на Класа