300 грама храна на ден

Заради лошата реколта Пхенян намали дажбата на 300 грама храна на ден. Колко сериозно е положението в момента? Обърнахме се с този въпрос към представител на организация, извършваща хуманитарна дейност

в Северна Корея.

 

 

 

 

ДВ: В Северна Корея има остър недостиг на хранителни продукти. Колко сериозно е положението в момента?

Ларс Дюеркоп: Отскоро дневната дажба е намалена на 300 грама. Мярката се налага заради лошата реколта през миналата година, когато имаше тежки наводнения, големи горещини, а след това много суха зима. Особено силно пострадаха добивите на царевица, ориз и картофи. В момента правителството се опитва да договори с международните организации, работещи в Северна Корея, доставки на хранителни продукти.

 

default

 

ДВ: Как функционира разпределянето на тези помощи в една държава с планова икономика?

Дюеркоп: Организират се пунктове за раздаване на хранителни продукти, като оптималната дневна дажба на зърнени храни, царевица и картофи е фиксирана на 576 грама на човек. В зависимост от наличните количества, тази дажба може да бъде съответно увеличавана или намалявана. Но тъй като новата реколта се очаква чак през юни, в момента дажбата за държавните служители и работниците е намалена до 300 грама на ден. Засега ограничението не важи за децата, жените и възрастните хора. А който се нуждае от по-големи количества храна, може да си доплати.

 

http://worldrubric.com/wp-content/uploads/2018/01/REU-KOREA-NORTH_-1-860x450.jpg

 

ДВ: Ще рече, че който има пари, може да си набавя и достатъчно ориз, така ли?

Дюеркоп: Да, на т.нар. "малки пазари" се предлагат хранителни стоки, но в условията на тежък дефицит тези продукти са доста скъпи. Държавните кооперативи произвеждат хранителни продукти по предварително приет план. И ако някъде бъдат произведени количества, които надхвърлят залегналото в плана, излишъците могат да се продават.

ДВ: Като причина за дефицита на храни посочихте неблагоприятните климатични условия. Има ли и други причини за сегашния недостиг на хранителни продукти?

Дюеркоп: Севернокорейското правителство твърди, че виновни са международните санкции. Заради тях страната не може да внася селскостопанска техника, торове и други необходими материали. Ние като хуманитарна организация срещаме трудности например при изграждането на оранжерии. За тях са необходими метални подпори, които обаче са включени в списъка със забранените за внос стоки. Зимата в Северна Корея е много сурова и затова оранжериите са наистина важни.

ДВ: "Welthungerhilfe" е към момента единствената германска неправителствена организация, която извършва хуманитарна дейност в Северна Корея. Как се работи в условията на действащи санкции? В какво точно се изразява дейността на организацията?

 

0a

 

Дюеркоп: Със средства на международни донори финансираме различни програми за подпомагане. Така например използваме устойчиви методи за отглеждане на култури, които дават по-добри резултати в периоди на засушавания или при наводнения. Участваме също в проекти за защита от бедствия, които включват например укрепване на речните брегове и заздравяване на дигите. Целта е да предпазим насажденията от приливи при наводнения. Накратко: всички тези мерки са свързани със земеделието. А севернокорейските селски стопани са изключително благодарни за помощта.

 

Ларс Дюеркоп ръководи дейността на германската хуманитарна организация "Welthungerhilfe" в Северна Корея, където в общо шест провинции организацията работи за подобряване на снабдяването с хранителни продукти, за по-добра защита при бедствия и за осигуряването на питейна вода.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа