Помпео: САЩ възнамеряват да намалят до нула износа на ирански петрол

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви по време на среща с представители на петролния сектор, че САЩ имат планове за премахване на иранския петрол от международния пазар.


"Ние сме решени да намалим износа на ирански суров петрол до нула, веднага щом пазарните условия позволят", повтори той, цитиран от Ройтерс.


"Трябва да навием ръкави и да се състезаваме: да улесним инвестициите, да насърчаваме партньорите си да купуват и да наказваме нарушителите", каза той.


От своя страна, в началото на декември Иран предупреди САЩ за възможния край на износа на петрол от Персийския залив, ако Техеран бъде лишен от възможността да доставя своите въглеводороди на чужди пазари.


"Съединените щати няма да могат да спрат износа на ирански петрол и трябва да знаят, че ако Иран бъде възпрепятстван да продава петрола си, от Персийския залив няма да се изнася нефт ", заяви иранският президент Хасан Рохани.


По-рано Рохани вече обяви, че Ислямската република ще продължи да изнася петрол, въпреки санкциите, наложени от САЩ, след като Вашингтон се оттегли от Съвместния план за действие през май миналата година, тъй като САЩ са се провалили в опита си да спрат иранската търговия със суров петрол.


На 8 май американският президент Доналд Тръмп обяви напускането на САЩ на Съвместния и всеобхватен план за действие (JCPOA), с твърдението, че планът не е възпрепятствал "обогатяването на уран" от Иран, когото обвинява в нарушаване на условията на пакта и активното търсене на ядрени оръжия.


Останалите страни по споразумението - Обединеното кралство, Китай, Франция, Русия и Германия - осъдиха тази мярка и останаха верни на условията.


В началото на ноември правителството на президента Доналд Тръмп възстанови всички санкции, които бе вдигнало през 2015 г. като част от това споразумение, с мерки, насочени срещу иранската петролна, банкова и транспортна индустрия.

Станете почитател на Класа