Световноизвестен програмист смята, че живеем в симулация и предлага да я „хакне”

Световноизвестен програмист смята, че живеем в симулация и предлага да я „хакне”
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    14.03.2019
  • Сподели:

Цялата вселена може да е изкуствена симулация, създадена от всемогъщо същество или изкуствен интелект, заяви на 8 март Джордж Хотц, хакер и световноизвестен разработчик на софтуер, на конференцията SXSW 2019, проведена в Остин, САЩ.


"Ако мислите за себе си като за интелигентен агент ... лесно можете да си представите неща, които са много по-умни от вас, които са в състояние да измислят клетка, която дори не можете да разпознаете", каза Хотц, въпреки че избягваше да основава тезата си на нещо друго, освен на „липсата на доказателство, че това не е истината".


Това обаче не пречи на Хотц да вярва, че е възможен един по-добър свят. Той вярва, че всички отрицателни елементи на Вселената могат да бъдат елиминирани, ако можем да „хакнем" операционната система, която създава тази несъвършена симулация.


"Вие сте играч или не-играч? Играчите знаят, че са изложени на риск", заяви програмистът, добавяйки: "Да хакнем компютъра, който управлява симулацията и да пренапишем операционната система на природата."

 

Хотц изложи така наречената симулационна хипотеза, формулирана изрично от шведския философ Ник Бостром през 2003 г. и предшествана от различни художествени творби, сред които най-известна е трилогията „Матрицата". Предполага се, че възприеманата реалност може да бъде симулирана от същества, много по-интелигентни и развити от хората.

 

Оттогава хипотезата завладя много последователи, включително някои лидери в технологичния сектор, като Илън Мъск, основател на компаниите Tesla и SpaceX. Но от гледна точка на квантовата физика предположението е напълно невъзможно.

 

Джордж Хотц стана известен през 2007 г., когато на 17 години успя да отключи iPhone, като създаде метод, наречен "Jailbreak" (буквално трошене на челюсти). През септември 2015 г. той основава стартъпа Comma.ai, който разработва системи за автономно управление на автомобили.

Прочетена 251 пъти

Станете почитател на Класа