Квантов експеримент, подкопава обективността на това, което считаме за реално

Квантов експеримент, подкопава обективността на това, което считаме за реално
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    14.03.2019
  • Сподели:

За първи път екип от учени е успял да материализира т.нар. „Приятел на Вигнер", ментален експеримент от квантовата физика, който потвърждава фундаменталната невъзможност за обективни познания. Това е отразено в статия, публикувана през февруари в ArXiv, онлайн архив на научни изследвания.


Първият експеримент е предложен през 1961 г. от Юджийн Вигнер, унгарско-американски физик, като разширение на парадокса на котката на Шрьодингер. За това, в класическия сюжет, който включва котка и наблюдател, той въвежда втори наблюдател, извън лабораторията.


Котката е в кутия, където някакво устройство може да я убие, с известна вероятност. Докато никой не отвори кутията и резултатът не е известен със сигурност, котката, от гледна точка на квантовата физика, е в суперпозиция, тоест има две стойности едновременно: "жива" и "мъртва".


Когато първият наблюдател приключи суперпозицията чрез отваряне на кутията, вторият продължава да игнорира състоянието на котката. Което означава, че двамата имат две противоречиви и едновременно истински визии за събитията.


Котката тук е метафора на фотоните. От гледна точка на квантовата механика, те могат да бъдат поляризирани в едно от двете състояния: състояние на частици или вълново състояние. Докато не са поляризирани т.е. наблюдавани, те се припокриват.


Използвайки шест фотона, екип от физици, ръководен от Масимилиано Проети, създаде две алтернативни реалности: в първата, фотоните бяха регистрирани в една от техните поляризации, а втората определяла суперпозицията им.


Двата непримирими резултата подкопават фундаменталната хипотеза на теорията на знанието, изложена в резюмето на статията: "Научният метод се основава на факти, установени чрез многократни измервания и съгласувани универсално, независимо кой ги наблюдава".


"Един от начините да се нагодим към нашия резултат, е да заявим, че фактите по света могат да бъдат установени само от привилегирован наблюдател. Друг вариант е напълно да се откажем от независимостта на наблюдателя, като фактите се вземат предвид само във връзка с наблюдателите. Тази възможност обаче изисква да приемем възможността различните наблюдатели да са в непримиримо несъгласие относно случилото се в един експеримент", заключават изследователите.

Прочетена 300 пъти

Станете почитател на Класа