Учените предупреждават, че безжичните слушалки могат да причинят тумори

Безжичните слушалки, като AirPods, могат да представляват сериозен риск за здравето на потребителите, каза Джери Филипс, професор по биохимия в Университета в Колорадо (САЩ), цитиран от сайта Medium.

 

"Моята загриженост за AirPods е, че поставянето им в ушния канал излага тъканите на главата на относително високи нива на радиочестотна радиация", казва експертът, който спомена като някои от потенциалните рискове: тумори и други състояния, свързани с анормална клетъчна функция.


Опасностите, които тези устройства биха могли да представляват, разбира се, не са ограничени само до продукта на Apple. Според Филипс настоящите данни водят до "потенциални опасения за човешкото здраве около развитието на всички технологии, които работят с радиочестоти".


Неговото предупреждение идва след като около 250 лекари и учени от повече от 40 страни, включително и самият Филипс, подписаха петиция до Организацията на обединените нации и Световната здравна организация, в която изразяват "голямата си загриженост" за използването на нейонизиращото електромагнитно поле, което е видът радиация, излъчвана от безжичните устройства, включително Bluetooth технологиите.


Петицията сочи, че според „многобройни скорошни научни публикации електромагнитните полета могат да причинят рак, неврологични разстройства и увреждане на ДНК". В допълнение, документът посочва констатациите на Международната агенция за изследване на рака, които установяват, че горепосочените въздействия са "вероятно канцерогенни" за хората.


Въпреки това не всички учени споделят тези опасения. Според Кенет Фостър, професор по биоинженерство в Университета на Пенсилвания (САЩ), чрез комбиниране и анализиране на всички изследвания върху електромагнитните полета, може да се види ясна липса на каквито и да било щети.


Специалистът също така заяви, че нито Световната здравна организация, нито други подобни институции са намерили "ясни доказателства за опасности за здравето при нива на експозиция под международно установените граници".

Станете почитател на Класа