Мадуро обяви затварянето на границата с Бразилия "до второ нареждане“

Мадуро обяви затварянето на границата с Бразилия "до второ нареждане“
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    23.02.2019
  • Сподели:

Президентът на Венецуела, Николас Мадуро, обяви затварянето на границата на страната си с Бразилия, започвайки от 8:00 ч. (местно време) в четвъртък и "до второ нареждане".


По време на видеоконференция с главния щаб на боливарските национални въоръжени сили (FANB) Мадуро заяви, че са взели мерки на границата всичко да е мирно ".


"По-добре е да предпазим, отколкото да съжаляваме", каза той и нареди на военните да вземат "всички мерки за сигурност на тази сухопътна граница ".


В четвъртък президентът на Бразилия Жир Болсонаро обяви, че бразилските сили ще отнесат "хуманитарна помощ" на венецуелците. Той спомена, че е създадена логистика в бразилския щат Рорайма, граничещ с Венецуела, където доставките ще бъдат изтеглени от представителите на самопровъзгласилия се "президент на Венецуела" Хуан Гуайдо.


Официален Каракас многократно е декларирал " Тази хуманитарна помощ е шоу, което оправдава чужда военна намеса във Венецуела, за да свали Мадуро".
Президентът каза, че освен това той оценява евентуалното затваряне на граничната зона с Колумбия, с намерението това да влезе в сила в събота, 23 февруари, във връзка с друга "пратка хуманитарна помощ, също по искане на Гуайдо", която се съхранява в колумбийската община Кукута.


Президентът обвини колумбийския си колега Иван Дуке за това, което може да се случи в събота. "Надяваме се Иван Дуке да не се подчини на заповедта на Доналд Тръмп да провокира насилие от страна на колумбийците", каза той.


Той припомни, че през 2015 г. е затворил граничните пунктове със съседната страна, след агресия срещу венецуелската армия; а разследванията показват, че това е било извършено от "въоръжени групи от Колумбия".


Освен това Мадуро призова колумбийските въоръжени сили да не се поддават на агресия срещу Венецуела. "Военни на Колумбия, с максимална боливарска чест, не се поддавайте на фалшиви призиви за провокация срещу нашата страна, нито сега нито никога", беше посланието.
"Венецуела преживява голяма провокация", подчерта Мадуро.

Прочетена 237 пъти

Станете почитател на Класа