Две жени ще направят космическа разходка заедно за първи път в историята

Съветският космонавт Светлана Савицкая стана през 1984 г. първата жена, която летя в космоса. Оттогава екипажите, които провеждаха космически полети, никога не са били съставени изключително от жени.


През 2019 г. две жени, американските астронавтки Ан Макклейн и Кристина Кох, ще проведат космическа разходка заедно за първи път в историята, съобщава РИА Новости.


"Доколкото разбирам, в този момент Макклейн и аз сме назначени за разходка в космоса. Готови сме да изпълним всяка задача с всеки член на екипажа", обяви Кох на пресконференция в Центъра за обучение на космонавти „Гагарин" в Звездното Градче (Русия) преди заминаването в орбита.


От руския център за обучение потвърдиха, че основните и резервни екипажи на новата експедиция към Международната космическа станция (МКС) са готови за полета си. Стартирането на кораба "Союз МС-12" е насрочено за 14 март. Освен Кох, екипажът ще включва руснака Алексей Овчинин и американеца Ник Хейг, които не успяха да стигнат до МКС миналия октомври поради щетите, нанесени на ракетата "Союз-ФГ".

Станете почитател на Класа