За всичко са виновни евреите?

Европа е възмутена от антисемитските нападки срещу френския философ Финилкраут. Но който сега е изненадан, очевидно е бил сляп за случващото се не от вчера и в Европа, и в САЩ

 

 

 

Антисемитските нападки срещу философа Ален Финкилкраут по време на протестите на т.нар. "жълти жилетки" в Париж носят всички типични белези на насилие срещу евреи по улиците на Европа - такова, каквото го познаваме от 30-те и 40-те години на миналия век. Гледката на възрастен човек с очила, обграден от маршируваща тълпа в униформи, за да бъде обиждан и освиркван, е шокиращо потвърждение за надигащата се вълна от антисемитизъм от двете страни на Атлантика. Само че тази картина на яростен национализъм, който след кръстоносния поход срещу мигрантите сега пак се насочва към традиционния си обект на омраза - евреите, не е изненадваща.

 

USA | Interfaith Stand Agains Hate-Kundgebung in Phildelphia 2017 (picture-alliance/ZUMAPRESS.com)

 

Инцидентът в Париж се нарежда в една по-голяма поредица от ужасни антисемитски прояви. Нека изброим само някои от тях: изявлението на шефа на парламентарната фракция на "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд, че Холокостът бил само една "курешка" в германската история; участието на неонацистки групи в официалното шествие във Варшава по повод честването на 100 години независима Полша; атаките на унгарското правителство срещу евреи и еврейски институции; оправдаването от Доналд Тръмп на деснорадикалните и антисемитски демонстрации в Шарлътсвил и на нападението в Питсбърг.

Възраждане на мита за световния еврейски заговор

Който сега е изненадан, очевидно е бил сляп за случващото се. Докато спорадичните изблици на ислямистки антисемитизъм предизвикаха поредица от изследвания и допитвания за отношението на мюсюлманите към евреите, американските и европейските десни популисти повтарят като мантра за някакъв световен еврейски заговор. Според тях, за сегашното мюсюлманско нашествие в Европа виновни са главно евреите!

 

http://analizi.bg/wp-content/uploads/2017/05/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B8.jpg

 

От Вашингтон до Будапеща отново се изравя старата мистификация на антисемитизма: гоненията на евреите през първата половина на 20-и век - от погромите в Русия до масовите убийства в нацистките лагери на смъртта - се оправдават с т.нар. "Протоколи на мъдреците от Цион". Легендата за някакъв международен заговор на евреите днес се завръща - евреите, видите ли, искали да подпалят икономически войни, да заробят обикновения човек, да разрушат християнските ценности и да заличат националната идентичност! Виктор Орбан, Найджъл Фараж, съюзниците на Марин льо Пен, Доналд Тръмп и различни републикански сенатори, хората от "Алтернатива за Германия" подхващат отново измислицата за някакъв световен еврейски заговор. На тази измислица стъпват и нападките срещу Ален Финкилкраут в Париж: "Франция е наша, а не на еврейски предатели като теб".

Протоколите на мъдреците от Брюксел

През последните години нямаше други антисемитски кампании с така ясно дефинирани цели като тази на Виктор Орбан срещу унгарския евреин Джордж Сорос. В започващата кампания за европейските избори, партията на Орбан "Фидес" отиде още по-далеч: Орбан призовава унгарците не само да гласуват за неговата партия, за да защитят Унгария от еврейската заплаха - той напада онова, което, според него и партията му, било инструмент за глобално подчинение на Унгария, а именно Европейската комисия начело с Жан-Клод Юнкер. На плакат, който много напомня на злостните карикатури с евреи от едно време, под ухилените до зъби Сорос и Юнкер се мъдри надпис: "Ти имаш право да знаеш какво крои Брюксел". Орбан започва съвсем открито антисемитска кампания срещу ЕС, който той смята за инструмент на световния еврейски заговор.

От няколко седмици се дискутира дали "Фидес" действително има място в голямата Европейска народна партия, към която се числи също и Жан-Клод Юнкер. По-неотложен обаче е въпросът дали Унгария - такава, каквато в момента е тя - има място ЕС?

 

1aasaa1

 

 

 

 

Станете почитател на Класа