За шведските феминистки нещата отдавна не спират само с феминизма

За шведските феминистки нещата отдавна не спират само с феминизма
  • Автор:  Webcafe по Deutsche Welle
  • Дата:  
    23.02.2019
  • Сподели:

Те наричат себе си антирасистки феминистки и привличат международното внимание със заигравки с медиите, изгаряйки публично банкноти на стойност 100 000 шведски крони (10 000 евро), за да се акцентират върху неравенството в заплащането.

Сега Феминистката инициатива на Швеция има вече нов ръководен екип, чиято цел е да защити спечеленото през 2014 г. място в Европейския парламент на предстоящите избори за евродепутати през май.

 

https://images.webcafe.bg/2019/02/22/gita-nabavi/618x346.jpg

 

Феминистката инициатива (ФИ) се фокусира върху равенството между различните социални групи, разнообразието, борбата срещу расизма и екологичните проблеми, а основната им мантра е, че структурите на властта в обществото трябва да се променят, за да отговарят на новите стандарти.

Иначе казано жените в тази партия твърдо вярват в квотния принцип, който би гарантирал присъствието на жена в стаята, в която се обсъжда проблема с по-ниските заплати за жените, или присъствието на транссексуален човек, когато се обсъждат специфичните здравни потребности на хората със сменен пол.

 

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_1879466.jpg

 

Вероятно Швеция е от малкото места в Европа в моментна, в което партия като ФИ може да просъществува и дори да се сдобие с някаква власт. Кралството е едно от местата с най-ясно изявена култура на феминизъм и на осъзнаване на проблемите на различните, а силната му мрежа за социална сигурност е една от запазените марки на Швеция.

 

https://images.webcafe.bg/2015/05/30/01837465/618x380.jpg

 

Мнозина разглеждат страната като модел за подражание, когато става въпрос за равенство между половете, което правителството подчерта през 2014 г., когато обяви, че провежда феминистка външна политика за насърчаване на човешките права за момичетата и жените в световен мащаб. Дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация беше забранена от закона през 2011 г.

За ФИ, която е основана като партия през 2005 г. обаче не е достатъчно. И оттам вярват, че нещата може да се подобрят още значително за жените в страната.

"В Швеция мислим, че вече сме постигнали равенството между половете, но ако погледнем статистиката, все още има доста път до постигането на равно заплащане между мъжете и жените, равни отпуски за родителите и равни пенсии, когато става въпрос за неплатен труд у дома, грижа за домакинството и грижа за децата и за старите хора и т.н.", коментира Гита Набави, която наскоро беше преизбрана да ръководи партията заедно с Фарида ал-Абани.

Това, което от ФИ винаги акцентират обаче, е, че те не са единствено феминистка партия, те се борят активно и срещу расизма. Това е ключов момент от идеологията на формацията, която изгражда процесите по вземането на решенията вътре в организационния й апарат.

Етническото разнообразие в Швеция беше факт и преди мигрантската криза от 2015 г., когато стотици хиляди мигранти от Близкия изток и Северна Африка пристигнаха в страната, бягайки от глад, бедност и война. Сега според данните на правителството на страната близо един на всеки четирима души, живеещи през 2017 г. в страната, е роден извън Швеция.

Идеята за разнообразието, която е толкова силно застъпена във Феминистката инициатива, прави партията специална. Съпредседателките са емигрирали в Швеция като деца от Иран и от Либия. Съответно и много от членовете на формацията идват от етническите малцинства.

Според политоложката Софи Бломбек това се дължи до голяма степен на факта, че хората с имигрантски произход са недостатъчно представени в почти всички останали партии, а същевременно с това много от тях като цяло са с по-леви политически виждания.

Наваби добавя и друга причина: "Многообразието идва от това, че работим наистина много здраво за преодоляването на собствените си предразсъдъци и се опитваме да намерим хора, които не просто да представляват нашите политики, но също така и самите те да представляват достатъчно добре нашето послание", обяснява тя и допълва, че във Феминистката инициатива има множество транс, хомосексуални и бисексуални хора, които заемат ключови позиции на партийно ниво като говорители по въпроси за културата, икономиката и вътрешната политика на Швеция.

Този подход на ФИ носи и своите плодове. През 2014 г. партията печели 5,3% на изборите за Европейски парламент, което й осигурява и един евродепутат. Това беше сериозна изненада за големите партии в страната. А част от тях започнаха дори да си водят записки.

Всичките седем главни партии от целия политически спектър адаптираха платформите си спрямо домашните задължения на жените, така че те да паснат на този феминистки настроен електорат, а четири от основните формации дори се определиха като "феминистки" или заявяват, че са възприели "гледна точка, съобразена с проблемите на социалния пол".

Самата Наваби е доволна от това. Според нея самото присъствие на Феминистката инициатива принуждава партиите да изтикват платформите си в посока решаването на проблемите с неравенството и вече се виждат ефектите от това.

Разбира се, това означава и загуба на влияние за партията, която на парламентарните избори изкара едва 0,4% - доста нисък резултат спрямо бариерата от 4% за влизане в шведския парламент.

Според Кимбърли Коуел-Мейърс, преподавател в Департамента по управление към Американския университет в Швеция, най-често подобни нишови партии като ФИ се появяват, когато се създава празно пространство в търсенията на избирателите по дадена тема. Съответно и веднъж запълнено това пространство, самите партии губят подкрепа.

Въпреки това Феминистката инициатива сякаш няма особено намерение да изчезва от политическия живот на страната. Според Гита Набави нейната формация има да играе ключова роля в движението за съпротива срещу крайното дясно, особено сега, когато партии като "Шведските демократи" трупат толкова много сила.

В момента те разполагат вече с държавно финансиране и малко по малко набират политически опит и структури в страната.

Кой ще е прав обаче и дали времето на разгневените феминистки борци срещу расизма е тръгнало да отминава, ще се види до голяма степен през май, когато те или ще запазят мястото си в европарламента, или ще го изгубят в битка с по-големите и по-силни партии.

 

1aasaa1

Прочетена 153 пъти

Станете почитател на Класа