Плановете на Орбан за корема на...

Седемместен автомобил, милиони форинти и други подаръци за унгарките, които раждат по много деца. Това обещава премиерът Виктор Орбан. Но едва ли така ще успее да ги задържи в страната

 

 

 

 

 

Унгария е страната с едно от най-ниските нива на раждаемост в ЕС (средно 1,45 деца на жена). Това води до отрицателен прираст на населението - нещо, което би изправило всяка една държава, всяко общество и икономика пред огромни предизвикателства, отбелязва "Ди Цайт". Изданието припомня наскоро произнесената реч на Виктор Орбан, в която той оповести своя "План за закрила на семействата". Основната му цел е да накара унгарките да раждат повече деца.

Но само за "нормалните семейства"!

Планът предвижда щедри финансови стимули: всяка унгарка на възраст под 40 години, която за първи път сключва граждански брак, ще има право на държавен кредит от десет милиона форинта (около 31 500 евро). Ако от този брак се роди дете, в продължение на три години майката е освободена от обслужването на кредита.

 

https://dama.bg/uploaded/posts/e722d6a65471d99c793c338f984ed4c2.jpg?v=1

 

При раждане на второ дете ѝ се опрощава една трета от заема, а ако има и трето дете, се опрощава цялата останала сума. В случай, че жената роди четири или повече деца, има и допълнителен бонус: до края на живота ѝ държавата я освобождава от данък общ доход. И това далеч не е всичко: държавата се задължава също така да подпомогне финансово закупуването на собствено жилище и на седемместен автомобил за многодетното семейство.

"Ди Цайт" обяснява разликата между унгарските идеи за стимулиране на раждаемостта и мерките, съществуващи в други държави. В Германия например се изплащат т.нар. детски надбавки, чийто размер нараства от третото дете нататък. Във Франция пък има т.нар. семейна надбавка. За разлика от Унгария обаче, в Германия и Франция финансовите стимули важат за всички: както за омъжени, така и за самотни майки или самотни бащи с деца, за осиновители или за семейства, в които живеят деца от различни бракове. Планът на Орбан не предвижда подобно нещо. Неговите мерки се отнасят само до "нормалните семейства".

Законопроектът на Орбан отразява и неговия расистки светоглед, посочва "Ди Цайт" и припомня един важен момент от речта на премиера към нацията: че Унгария няма да намалява демографския срив чрез по-голяма имиграция, а като стимулира раждането на "унгарски бебета". Орбан дословно беше заявил, че не желае "етнически смесено население", като например в Германия. Изданието припомня и други негови думи: "Европа сега се намира в момент, в който трябва да защитаваме нашата унгарска идентичност, нашите християнски традиции". А оръжието, което той е избрал, за да постигне въпросната цел, е коремът на унгарската жена.

Все повече унгарци напускат страната

Парадоксалното е, че тъкмо тази политика за подсилване на идентичността сякаш води до ниска раждаемост, посочва "Ди Велт" и добавя: "Доста повече от половин милион унгарци и унгарки (при общо население на страната от 9,7 млн. души) междувременно живеят в Западна Европа. Голяма част от тях са напуснали Унгария по време на управлението на Орбан, всяка година нови десетки хиляди се отправят на запад. Сред тях има голям брой висококвалифицирани жени в най-добрата детеродна възраст, които обаче се отнасят критично към родното правителство и не желаят да живеят в Унгария, пише "Ди Цайт". Едно е ясно: освобождаването от данъци и фантазиите на премиера, който се мисли за защитник на западната цивилизация, няма да накара тези унгарки да раждат повече бебета за Орбан, заключава германското издание.

 

0101

 

 

 

Станете почитател на Класа