Букурещ срещу Кьовеши

В Румъния разследват Лаура Кьовеши - човека, постигнал най-големите досега успехи в борбата срещу корупцията в тази страна. Но обвиненията срещу нея са съшити с бели конци

 

 

 

 

 

Лаура Кьовеши, омразната бивша ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, е трън в очите на много румънски политици. След като преди година социаллибералното правителство в Букурещ я свали от този пост, срещу нея започна истинско преследване. Сега кръстоносният поход срещу Кьовеши достигна нова връхна точка: срещу нея се отправят несъстоятелни обвинения в злоупотреба със служебното положение, получаване на подкупи и лъжесвидетелство.

 

Rumänien Bukarest - Laura Codruta Kovesi der Antikorruptionsbehörde (Getty Images/AFP/D. Mihailescu)

 

В Румъния Кьовеши има широката подкрепа на гражданското общество и на много съдии и адвокати. Президентът Клаус Йоханис също неведнъж положително е оценявал работата ѝ. В Европейския съюз Кьовеши се ползва с голям авторитет като компетентна и смела прокурорка. Именно по тази причина Кьовеши е смятана за фаворит за поста на европейски главен прокурор. А фактът, че получи призовка да се яви на разпит пред ново звено за разследване на магистрати в Румъния малко преди изслушването си в Европейския парламент, е явно интригантство. Дори бившият премиер и бивш лидер на управляващите социалдемократи Виктор Понта, който е отявлен враг на Кьовеши, признава, че съвпадението не е случайно.

"Случайността е Божа работа", саркастично отвърна той на въпроса на журналист относно насрочената призовка. Понта е един от свидетелите по делото.

Удари по независимото правосъдие

"Случаят Кьовеши" изглежда е мащабен заговор. Отправените срещу нея "обвинения" се базират на обвинение, предявено през декември миналата година от бившия депутат на Социалдемократическата партия Себастиан Гита. Той твърди, че преди десет години Кьовеши го била заставила да плати пътните разноски за връщането на избягал румънски гражданин от Индонезия. Кьовеши е била по онова време главен прокурор. Гита вижда в действията на Кьовеши по онова време злоупотреба със служебното положение, която обвинява също и в приемането на подкуп. Подновените сега обвинения за подкуп бяха отхвърлени преди две години от правосъдието. Румънската полиция официално заяви, че тя е поела разноските за чартърния полет. Срещу самия Гита текат няколко дела за корупция.

Движеща сила в кампанията срещу Кьовеши очевидно е Ливиу Драгня, лидерът на Социалдемократическата партия и председател на парламента. Заради присъда за злоупотреба със служебно положение и изборна измама, той нямаше как да заеме премиерския пост, но все пак има контрол върху правителството. Промените в правосъдните закони, за които той настояваше, някои от които бяха прокарани, предвиждат между другото Националната дирекция за борба с корупцията вече да не може да разследва хора от държавната администрация на ръководни постове. Правосъдното министерство получи повече възможности за контрол на прокурорите. Постоянните атаки срещу независимото правосъдие и правовата държава биват остро критикувани не само от гражданското общество и опозицията в Румъния, а и от Европейския парламент и Европейската комисия.

 

Какво още трябва да се случи, за да реагира Брюксел?

 

Rumänien | Mitglieder des Deutschen Bundestages in Bukarest (DW/C. Ștefănescu)

Гюнтер Крихбаум вижда политически мотиви зад атаката срещу Кьовеши

Германия също разкритикува атаката срещу Лаура Кьовеши. Председателят на Комисията по европейските въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум изпрати писмо до зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, в което определя разследването срещу Кьовеши като "политическо мотивирано". Това е опит да се провали "успешната кандидатура на Кьовеши за поста на европейски главен прокурор", посочва Крихбаум. Какво още трябва да направи в усилията си за демонтиране на правовата държава румънското правителство, за да накара най-после ЕК да открие наказателна процедура по член 7-ми, пита той. Въпросът придобива още по-голяма важност поради факта, че от началото на годината Румъния пое ротационното председателство на Съвета на ЕС.

След разпита в петък Кьовеши заяви, че въпреки разследването срещу нея твърдо държи на кандидатурата си за поста на европейски главен прокурор. На 26 февруари тя ще се яви на изслушване в Европейския парламент. Досега срещу нея не е наложена забрана за излизане от страната. В Букурещ и в други големи румънски градове, както и в чужбина, се очаква да се проведат големи протестни акции в защита на Кьовеши.

 

0101

 

 

 

 

Станете почитател на Класа