Ройтерс:PDVSA прехвърля сметките на своите смесени предприятия в руска банка

Венецуелската държавна петролна компания PDVSA прехвърля банковите сметки на смесените си петролни компании към руска банка и съветва клиентите на тези компании да депозират приходите от продажби в отворената наскоро сметка в Газпромбанк, съобщава Ройтерс, чрез получен от няколко източника вътрешен документ на компанията.


"Бихме искали да дадем официални сведения за новите банкови инструкции за извършване на плащания в щатски долари или евро", цитира агенцията писмо от 8 февруари, подписано от вицепрезидента по финанси на петролната компания PDVSA, Фернандо де Кинтал, който контролира нейните съвместни предприятия.


Мярката идва след новия кръг от санкции на САЩ, наложени на 28 януари, които се стремят да блокират достъпа на правителството на Николас Мадуро до приходите на Венецуела от петрола.


Оттогава PDVSA призовава чуждестранните партньори на своите съвместни предприятия в Orinoco Oil Belt, където се извършва добивът на суров петрол, да решат дали ще продължат да участват в съвместните проекти. Два източника потвърдиха пред Ройтерс, че знаят за конкретно преговори на партньори като норвежката петролна компания Equinor, US Chevron и Total SA, Франция.


Дори след първия кръг санкции през 2017 г. съвместните предприятия на венецуелската петролна компания успяха да запазят банковите си сметки в САЩ и Европа, за да получават доход от износа на суров нефт и да прехвърлят пари по сметките си в Китай.


PDVSA също ще предприеме стъпки за отстраняване на двама американци от борда на директорите в американския си филиал, Citgo Petroleum Corp., според източници на агенцията. Citgo, чиито активи са блокирани по заповед на правителството на САЩ, е в погледа на самопровъзгласилия се президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който също обеща да назначи нов директор на дъщерното дружество.


Освен това беше обявено, че PDVSA ще да нареди да спре производството на изключително тежък петрол в Petrocedeño, едно от съвместните му предприятия, което произвежда около 200 000 барела на ден тежък петрол, извлечен от пояса Orinoco.

Станете почитател на Класа