Русия и ЕС обмислят използването на евро в двустранните икономически дейности

Русия и ЕС обмислят използването на евро в двустранните икономически дейности
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    11.02.2019
  • Сподели:

От ЕС се чуват "силни гласове, включително на ниво Европейска комисия, за удобството да се премине към плащания в евро" в икономическата дейност с Русия. Руският заместник-министър на външните работи Александър Панкин заяви в интервю, че Москва "също обмисля тази възможност".


По повод възможността тази промяна да влезе в сила през 2019 г., особено в областта на търговията с петрол и газ, дипломатът призна, че е много трудно да се узнае дали мярката ще се оформи тази година, защото отношенията на Русия с Европейския съюз "не са в тяхната най-добра форма", въпреки че посочи, че се позовава на ЕС като на международна организация, а не на страните, които го съставляват. Във всеки случай, заместник-министърът подчерта, че това е "обещаваща посока".


На 10 януари Централната банка на Русия обяви значително намаляване на обема на международните си резерви в американска валута, като прехвърли близо 100 млрд. долара в китайски юани, евро и японски йени.


Русия открито заяви, че наказателни мерки и натиск от САЩ я принуждават да търси алтернативни резервни валути на американската валута, за да гарантира икономическата сигурност на страната. Този тип мерки бяха приети и от други страни като Китай и Иран, с цел да се оспори хегемонията на долара в световната търговия.


От своя страна, през декември Европейската комисия прие препоръка „да насърчава по-широко използване на еврото в международните енергийни споразумения и сделки". Агенцията отбелязва - фактът, че европейските компании продължават да търгуват с долари на ключови стратегически пазари, често дори помежду си, "излага пазарите на валутни и политически рискове, като например едностранни решения, които пряко засягат сделките, деноминирани в долари ".

Прочетена 367 пъти

Станете почитател на Класа