САЩ се отказват от преговори по Венецуела

САЩ се отказват от преговори по Венецуела
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    11.02.2019
  • Сподели:

Говорейки пред сънародниците си в центъра на Каракас, президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че администрацията на Доналд Тръмп не се интересува от мирно разрешаване на кризата в страната. Опитите за установяване на диалог, насърчаван от Уругвай и Мексико, се натъкват на стена от неразбиране.

 

 

Разбира се, в този случай Мадуро изобщо не мелодраматизира. Та нали буквално малко преди това специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Абрамс заяви, че Щатите няма да се присъединят към разговорите на контактната група, която стартира в Уругвай на 7 февруари. Да кажем, че „времето за преговори с Мадуро отдавна е минало“, а сега е време да действаме решително.

Трябва да се разбира, че под "решителност" г-н Абрамс има предвид военно нахлуване във Венецуела. Съдейки по факта, че американските сили се придвижват към границата между Венецуела и Колумбия, решението да се използва сила във Вашингтон вече е взето. За това, че военната инвазия е "една от възможностите", президентът Тръмп заяви още на 3 февруари.

Разбира се, в този случай Съединените щати традиционно ще действат чрез заобикаляне на нормите на международното право, както преди това с Либия, Сирия и Ирак. Тяхната задача е да свалят законното правителство и да поставят послушната марионетка, която е лидерът на опозицията Гуайдо. Трябва да се отбележи, че той дори не се опитва да води диалог с Мадуро, очевидно, защото му е забранено да го прави от западните му куратори.

С оглед на гореизложеното, най-неотложната задача на световната общност сега е да предотврати намесата на САЩ във Венецуела. В противен случай това ще доведе до криза не само в тази страна, но и в целия регион.

Превод: М.Желязкова

Прочетена 595 пъти

Станете почитател на Класа