Войната в космоса е неизбежна

Войната в космоса е неизбежна
  • Автор:  Даниел Десподов, Kaldata.com
  • Дата:  
    10.02.2019
  • Сподели:

Учени от Австралия, Великобритания и САЩ ще се срещнат в края на месец февруари, за да съставят „Космическата конституция“ – унифициран правен документ, без който космическото пространство около Земята е една сива зона.

Космическото право е толкова неизследвана територия, колкото и самия космос. Разбира се, има международни споразумения от миналия век, като започнем с Договора за космоса от 1967 година, но редица аспекти за човешката дейност извън атмосферата на Земята никъде не са представени. Така например, нищо не се казва за правото за добив на полезни изкопаеми.

 

http://www.budnaera.com/pix-common/star-wars.jpg

 

Това е и причината учените от университетите на Аделаида, Нов Южен Уелс, Ексатър и Небраска да се обединят в изследователския проект The Woomera Manual, целта на който е създаването на правен документ, обективно описващ и изясняващ правните норми относно военните действия в космоса.

 

http://skandalno.net/wp-content/uploads/2018/02/kosmos-5-1.jpg

 

С всяка изминала година държавите все повече инвестират в космически програми и разрушаването на тази инфраструктура може да доведе до катастрофални последствия за Земята. Военните технологии и сега позволяват прехвърлянето на военните конфликти извън пределите на планетата. Но липсва каквато и да било яснота по отношение на съвместното използване на ресурсите на Слънчевата система.

 

https://debati.bg/wp-content/uploads/2017/12/image-25.jpg

 

Военния конфликт в космоса е въпрос на време“ – уверена е професор Мелиса де Цварт, представител на университета в Аделаида. „Но правните норми за регулиране на използването на военна сила към днешен ден са много мъгляви. Ето защо The Woomera Manual е така необходим„.

 

 

 

 

 

The Woomera Manual трябва да определи нормите на военното право в космоса. В проекта ще вземат участие десетки експерти, като се предвижда да бъде завършен към края на 2020 година.

Woomera е град в Южна Австралия, близо до огромния военен полигон, използван през 50-те години на миналия век за ядрени опити, а от 1960-те години за проследяване на сателитите.

 

 

Прочетена 539 пъти

Станете почитател на Класа