Как възприемат отмяната на брекзита в Англия

Как възприемат отмяната на брекзита в Англия
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    22.01.2019
  • Сподели:

Въпреки поражението на плана на Тереза Мей за напускане на ЕС, бившият ръководител на МВнР на Великобритания и пламенен поддръжник на брекзит Борис Джонсън не планира да заеме мястото й, и е уверен в бъдещето на страната, заяви самият политик в интервю за CNN. Въпреки това, както отбелязва кореспондентът на канала Матю Чанс, ако Лондон отсрочи оттеглянето си от ЕС, много британци ще възприемат това като предателство. Освен това дори самият Джонсън не изключва възможността Лондон да остане в ЕС.

 

http://nws2.bnt.bg/p/b/o/boris-johnson-553941-810x0.png

 

Сделката по брекзита на премиера Тереза Мей претърпя съкрушително поражение, но тя продължава да настоява, че Обединеното кралство може да се оттегли от ЕС в определеното време, т.е. на 29 март - след малко повече от два месеца. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че според Мей тя няма да се нуждае от повече време за преговори и е убедена, че Великобритания ще спази крайния срок. Рюте каза на Мей, че се съмнява, че настоящата сделка може да бъде преразгледана.

Въпреки факта, че Мей остана на поста министър-председател след вота на недоверие, иницииран тази седмица, съперниците й не стоят на едно място. Един от тях е членът на консервативната партия Борис Джонсън. В петък той изнесе голяма реч за брекзит, в която някои видяха желанието на Джонсън да води страната в бъдеще, като заеме мястото на Мей. Нашият кореспондент Матю Чанс разговаря с него след речта и подготви този репортаж.

МАТЮ ЧАНСстарши международен кореспондент на CNN: Речта си Джонсън, една от водещите фигури в кампанията за брекзит, произнесе точно тук, вмашиностроителния завод в централната част на Англия. Тук той изложи своите виждания за бъдещето на Великобритания след напускането на Европейския съюз. Той говори за данъчни облекчения, за повишаване на средната заплата на британските работници. Той нарисува доста положителна картина на това до какво би могъл да доведе брекзит, ако страната се реши. Тази реч обаче беше широко възприемана като зле прикрита заявка за управление на страната и проявление на неговите премиерски амбиции.

Освен това във Великобритания царят разногласия и неопределеност по отношение на това, в каква посока ще се движи страната по отношение на брекзит. Борис Джонсън обаче ми съобщи, че е сигурен в бъдещето на страната. Нека чуем какво каза той.

Слушах вашата реч: не на новите данъци, единна Великобритания. Може ли това да се тълкува като откровено предложение да поемете върху себе си ръководството?

БОРИС ДЖОНСЪН, член на британския парламент:Не, исках да кажа, че сега можем да се заемем с тези проблеми, които накараха хората да гласуват за напускане на ЕС, както и да използват възможностите на брекзит.

Но вие искате цялата страна да ви подкрепи по този въпрос?

БОРИС ДЖОНСЪН:Искам да продължим да действаме според този модел.

Но вие сте фигурата, която предизвиква толкова много спорове. Имате ли възможност да обедините партията, да не говорим за страната?

БОРИС ДЖОНСЪН: С цялата си скромност трябва да кажа, че не става дума за мен. Това не е моята лична цел. Това е целта на огромен брой хора, които се придържат към едни и същи принципни позиции за излизане от ЕС. ЕС не е враждебна организация за нас. В много отношения ЕС е вдъхновяваща глобална идея.

Тоест, вие нямате за цел да вземете управлението в свои ръце и не искате да бъдете министър-председател?

БОРИС ДЖОНСЪН: Този пост в момента е зает.

МАТЮ ЧАНС:Според Борис Джонсън отсрочката на прилагането на член 50* в Уестминстър, в британските политически кръгове се счита за много опасно. Според него това ще се разглежда като предателство на всички онези милиони британци, които се изказаха в полза на брекзит. Независимо от това, в днешните трудни времена и в контекста на разкола на британското общество, дори Борис Джонсън не изключва Великобритания да остане в Европейския съюз.

Матю Чанс, CNN, близо до Стоук-он-Трент, Централна Англия.

* Съгласно член 50 от Договора за Европейския съюз всеки член на организацията може да се оттегли от нея в съответствие с конституционните си изисквания .

Превод: М.Желязкова

Прочетена 353 пъти

Станете почитател на Класа