„Джеймс Бонд“ влезе в университета

Те са новите "шпиони": в Германия вече се предлага магистърско обучение за сътрудници на тайните служби. Но целта не е създаването на "джеймсбондовци" със свръх-умения, а една съвременна "разузнавателна общност".

 

 

 

 

Най-известният агент във филмовата история никога не е следвал. Само след два семестъра Джеймс Бонд е изключен от елитния британски колеж "Итън". В 25 филма "007" преследва неуморимо злото, а неговите най-силни оръжия се бързите автомобили, пистолетът му Валтер  и изобретенията на агента "Q". В този свят на тестостерони жените играят второстепенна роля - като секретарката мис Мънипени.

В действителност работата в тайните служби няма нищо общо с живота на филмовите герои. И когато германските шпиони в бъдеще говорят по-често за "MISS", това не трябва да се бърка с женските завоевания на техния измислен колега. В случая MISS означава "Master in Intelligence and Security Studies".

Новата магистърска програма се предлага от началото на тази година. "Това не е обучение в шпионаж, нито пък ще учим студентите как да участват в гонки с коли или да скачат по покривите", казва Уве Боргхоф за ДВ. Професорът от Университета на Бундесвера в Мюнхен ръководи програмата заедно с Ян-Хендрик Дитрих от Федералното висше училище. 

Студенти, а не шпиони

Студентите в Мюнхен, Берлин и Брюл ще изучават етика и ще се занимават с политическите и юридическите аспекти на професията. В други държави магистърската програма съществува от няколко години. "За мен курсът на обучение е изключително интересен, защото тази дисциплина се въвежда за първи път в Германия", казва Уве Боргхоф.

 

James Bond 007 Intro Live And Let Die (picture alliance)

 

В учебната програма са залегнали и специалности като "разузнаване", "изследване на тероризма" или "комуникации и управление на тайните служби". Друга основна тема е свързана с киберотбраната. Двугодишният курс на обучение завършва със защита на дипломна работа в обем от стотина страници.

Това е специално обучение 

Магистърската програма засега не е достъпна за всички - отворена ,е само за хора от системата на тайните служби, тоест работещи за външното разузнаване, военното контраразузнаване, за Службата за защита на конституцията или в Бундесвера. Говорител на Университета на Бундесвера потвърди, че за тази година са записани 35 студенти. Той обаче не пожела да каже как са разпределени те по служби.

 

Universität der Bundeswehr in Neubiberg bei München (Picture alliance/dpa/Universität der Bundeswehr)

 

Студенска аудитория в Университета на Бундесвера в Нойбиберг край Мюнхен

 

"Този курс на обучение няма да е достъпен за всякакви студенти. Най-малкото защото в сградата на университета в Берлин се влиза само със специално разрешение. В някои от модулите на програмата студентите вероятно ще имат достъп до секретни материали. Затова те ще трябва да се подложат на строги проверки за надеждност", казва Боргхоф.

"Разузнавателна общност"

Консултативен съвет от високопоставени представители на съответните служби ще решава кой има право да се запише в магистърската програма. Подготовката за нея е започнала още преди четири години, а специална работна група под шапката на канцлерската служба и с участието на силовите министерства - на вътрешните работи и на отбраната - е разработила магистърската програма. Целта е да бъде изградена "разузнавателна общност", която да подпомага работата на всички държавни институции, казва Боргхоф. "Когато един до друг в студентската аудитория седят сътрудници на различните служби и хора от Бундесвера, това ще е полезно за бъдещото по-тясно сътрудничество помежду им", вярва професорът.

И все пак има нещо общо между света на Джеймс Бонд и обучението MISS: и на двете места мъжете имат числено превъзходство. Уве Боргхоф не може да издаде колко са записалите се жени в курса. Само уточнява, че броят им е по-скоро незначителен - каквото и да означава това.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа